Nový materiál ochladí auto bez klímy. Zaujímajú sa oň aj veľké automobilky

Špeciálny materiál odráža teplo tak efektívne, že aj na rozpálenom parkovisku sa interiér auta zahreje len tak, ako by ste parkovali v tieni.

15.06.2022 12:00
SolCold Foto:
Izraelci vyvinuli materiál, ktorý dokáže zabrániť prehrievaniu interiéru áut.
debata (1)

Čo by ste povedali na materiál, vďaka ktorému vaše auto aj v lete na priamom slnku a na rozhorúčenom parkovisku zostane rovnako chladné, alebo dokonca o niečo chladnejšie, ako keby ste parkovali v príjemnom tieni niekde pod stromom?

Presne takýto materiál vyvíja izraelský startup SolCold. Ich inovatívny materiál dokáže efektívne odrážať slnečné žiarenie a rozptyľovať ho do okolia A to tak účinne, že keď postavili VW Polo na priame slnko, interiér sa rozpálil na 55 stupňov. Akonáhle v ňom využili nový reflexný nanomateriál, zostala v ňom za rovnaký čas teplota na úrovni len 37 stupňov. A to bez vetrania a bez použitia klimatizácie. Bolo to dokonca ešte o niečo menej, než keď auto postavili do tieňa, v ňom dosiahol interiér teplotu 40 stupňov. Materiál sa samozrejme aplikuje na interiér, na kapotu, no má široké využitie napríklad aj pri znižovaní teplôt budov, alebo na športovom oblečení.

Izraelci o svojom dvojvrstvovom nanomateriáli... Foto: SolCold
solcol Izraelci o svojom dvojvrstvovom nanomateriáli zatiaľ nechcú prezradiť bližšie podrobnosti.

V autách by umožnil podstatne obmedziť používanie klimatizácie, čo šetrí spotrebu aj životné prostredie, ocenili by ho najmä elektromobily, v ktorých by sa ušetrená energia z klimatizácie mohol celkom výrazne podpísať na lepšom dojazde.

Izraelci zatiaľ nechcú o tomto materiáli poskytnúť bližšie technické informácie, tvrdia však, že už koncom tohto roku by sa mohol začať vyrábať a že už pracujú na jeho novej generácii, ktorá by mohla byť ešte efektívnejšia. Niet sa čo diviť, že o izraelskú technológiu už prejavili vážny záujem aj veľké svetové automobilky, najmä Toyota a Volkswagen.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatizácia #nanomateriál #SolCold #auto v lete
Články podľa značiek