USA vystríhajú pred zúrivými slovenskými šoférmi

V podstate bezpečná krajina, ale keď si sadnete do auta, môžete sa ocitnúť v nebezpečí. Tento dojem získajú od svojho štátu Američania, ktorí sa chystajú navštíviť Slovensko. Ministerstvo zahraničných vecí USA hodnotí premávku na slovenských cestách ako riskantnú.

14.06.2022 17:16
debata (110)

Či už ide o správanie šoférov alebo o kvalitu niektorých ciest. Vyplýva to z cestovných odporúčaní a hodnotení bezpečnosti rezortu americkej diplomacie, ktorý svojich občanov informuje na webovej stránke o situácii vo všetkých štátoch na svete.

VIDEO: BMW v Piešťanoch nabralo ženu na kapotu, keď prechádzala na zelenú po priechode. (apríl 2022)

Video

Dopravná zúrivosť

Ministerstvo označuje slovenské cesty za bezpečné, ale upozorňuje, že niekedy nie sú dobre udržiavané. Varuje pred chýbajúcim rešpektom medzi motoristami: „Agresívni vodiči môžu predstavovať vážne nebezpečenstvo, keď sa pokúšajú predbiehať nebezpečnou rýchlosťou. Kvôli slabému osvetleniu a úzkym kľukatým cestám sa vyhnite nočnej jazde mimo dobre rozvinutých oblastí. Medzi črty agresívnych vodičov patrí neustále trúbenie, kričanie na ostatných motoristov, tlačenie sa k autám a hrubé gestá. Keď takéto správanie vedie k skutočným fyzickým konfliktom alebo kolíziám medzi vozidlami, agresívna jazda sa môže zmeniť na dopravnú zúrivosť."

Američania, ktorí si na Slovensku prenajmú auto, sa ďalej majú pripraviť na cesty, na ktorých býva sneh niekedy slabo odstraňovaný. „Slovensko zaznamenalo zvýšený počet zrútených mostov, najmä vo východných a severných regiónoch, keďže vek týchto mostov dosahuje 60 rokov a viac, čo sa spája s nedostatočnými investíciami miestnych samospráv. Pri prejazde mostov preto treba dávať veľký pozor, pretože môžu byť nestabilné," pokračuje rezort.

Ako vidia slovenskú políciu?

Washington uvádza, že policajný zbor na Slovensku je profesionálny, ale môže sa na ňom prejaviť nedostatok personálnych i rozpočtových zdrojov, vrátane výbavy.

„Reakcia polície na trestné činy závisí od druhu a závažnosti trestného činu a do určitej miery aj od sociálneho postavenia sťažovateľa. Reakcia na vážne alebo násilné situácie je vo všeobecnosti dobrá," tvrdí ministerstvo. Keď však nejde o životne vážne prípady, podľa rezortu môže poškodená osoba čakať na príjazd polície aj viac ako hodinu.

Rozbitý kamión po nehode pri Žiline.
Hasiči vykliesňujú z havarovaného vozidla...
+13

Rezort naznačuje, že existuje riziko, že policajti sa lepšie môžu správať k slovenským občanom ako k ľuďom zo zahraničia. „Pre mnohých cudzincov, ktorí sa stali obeťami trestného činu, bude ich kontakt s políciou trochu frustrujúci z dôvodu jazykovej bariéry, keďže len málo policajtov hovorí po anglicky," dodáva

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #agresívny vodič
Články podľa značiek