Fiat a Chrysler sa po rokoch priznali k 'naftovým' podvodom. Oplatilo sa!

Kauza Dieselgate sa nám spája s koncernom VW. A najmä s minulosťou. No teraz podvody s emisiami naftových motorov dobehli aj Fiat s Chryslerom. Po rokoch sa priznali a zaplatia 300 miliónov dolárov. Je to len zlomok z toho, čo dieselový škandál stál nemeckého výrobcu.

16.06.2022 12:00
debata (2)
Koncern FCA kapituloval so zatĺkaním. Bodaj by... Foto: Jeep
Jeep Grand Cherokee Koncern FCA kapituloval so zatĺkaním. Bodaj by nie. Jeho podvody ocenili americké úrady len na 300 miliónov dolárov.

Americká vetva dnes už bývalého koncernu FCA (Fiat Chrysler), ktorá je súčasťou skupiny Stellantis, to po mnohoročnom vyšetrovaní v USA vzdala. FCA priznal podvody s emisiami naftových motorov a súhlasil s pokutou 300 miliónov dolárov. Tá je doslova smiešna v porovnaní s nákladmi Volkswagenu na urovnanie kauzy Dieselgate.

Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo skupinu FCA z klamania úradov a spotrebiteľov tým, že uvádzala nepravdivé alebo zavádzajúce vyhlásenia o systémoch kontroly emisií u viac ako 100 000 vozidiel značiek Jeep a Ram. Klamala tiež o emisiách a o spotrebe paliva a o ich súlade s americkými emisnými normami.

Tesla - Full Self-Driving Čítajte viac Hrozí Tesle 'Dieselgate'? Úradom už dochádza trpezlivosť

Skupina FCA súhlasila so zaplatením trestnej pokuty vo výške 96 miliónov dolárov a s uhradením 204 miliónov dolárov zo zisku vytvoreného týmto podvodom. Spoločnosť sa už začiatkom roku 2019 dohodla, že v tomto prípade zaplatí rôznym americkým úradom až 515 miliónov dolárov.

VW Touareg 4,0 V8 TDI Čítajte viac Neuveriteľné. Ceny dieslov z Dieselgate vystrelili do nebies. Sú drahšie, ako nové!

Zaviazala sa tiež stiahnuť dotknuté autá z trhu a uviesť ich do stavu, ktorý zodpovedá normám. Kauza nasledovala po škandále Dieselgate, ktorý spustil nemecký Volkswagen. V roku 2015 priznal, že celkom jedenásť miliónov svojich naftových vozidiel vybavil softvérom schopným skresliť výsledky emisných testov.

Náklady FCA sú len zlomkom toho, čo stála kauza Dieselgate koncern Volkswagen. Veď len v USA musel za urovnanie škandálu zaplatiť americkým úradom 4,3 miliardy dolárov a ďalších 14 miliárd za odškodnenie zákazníkov či prehraté spory. Celkový účet za naftový podvod sa ale odhaduje na sumu 35 až 40 miliárd dolárov.

ADAC - meranie motorov 2,0 TDI EA 189 po úprave softvéru Čítajte viac Toto môže byť koniec naftových motorov. Hrozí druhá Dieselgate

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #FCA #Fiat Chrysler
Články podľa značiek