Tesla bude prepúšťať a v USA zvýšila ceny všetkých áut. V Európe je to len otázkou času

Elon Musk sa vyjadril, že má veľmi zlý pocit z ekonomiky a že prichádza zrejme dlhá kríza, na ktorú sa treba pripraviť.

17.06.2022 14:00
USA Tesla autá ceny zvýšenie Foto:
Tesla v USA v tomto roku už druhýkrát zdražila svoje automobily a tie s predĺženým dojazdom dokonca tretíkrát.
debata (1)

Elon Musk pred niekoľkými dňami v emaile zaslanom manažérom Tesly napísal, že má „superzlý pocit“ zo stavu americkej a svetovej ekonomiky. Inak povedané – zrejme sa blíži recesia a tá bude trvať dlho. Preto sa na ňu treba pripraviť.

V prípade Tesly, ktorá globálne zamestnáva približne 100-tisíc ľudí to podľa Muska znamená, že americká automobilka bude musieť prepustiť približne 10 percent svojich zamestnancov. Spolu s touto informáciou požiadal manažérov, aby úplne zastavili nábor nových zamestnancov. Aj keď je Elon Musk známy svojimi častokrát úmyselne provokačnými vyhláseniami, v prípade obáv z dlhodobej recesie asi vidí situáciu dobre.

Saturday Night Live-Elon Musk Čítajte viac Elon Musk 'otočil': Najnovšie sa vyhráža zrušením zmluvy s Twitterom

„Muskov zlý pocit zdieľa mnoho ľudí,“ uviedol šéf makroekonomických analýz holandskej banky ING Carsten Brzeski. „Nehovoríme však o globálnej recesii. Ku koncu roka očakávame ochladenie globálnej ekonomiky. Ekonomika v USA sa ochladí, zatiaľ čo čínska a európska sa neoživí.“

Dopyt po autách Tesly a ďalších elektromobiloch zatiaľ zostáva vysoký, dokonca aktuálne sa za prvý kvartál tohto roku z hľadiska predaja Tesla vôbec prvýkrát dostala do rebríčku 10 najsilnejších automobiliek sveta. Napriek tomu sa Musk rozhodol pre neveľmi populárny krok.

Je ním zvýšenie cien áut – Tesla zvýšila ceny všetkých svojich modelov v Spojených štátoch. Dôvodom je rast nákladov na vstupné suroviny. Najnovšie zvýšenie cien prichádza v čase, keď automobilový priemysel zápasí s pretrvávajúcimi problémami s globálnym dodávateľským reťazcom. Celkovo Tesla svoje modely plošne zdražila už v marci. Následne v apríli opäť, avšak už len mierne, navýšila cenu modelov s dlhým dojazdom a aktuálne – a opäť pomerne výrazne, zdražuje celé svoje portfólio.

Tesla - Full Self-Driving Čítajte viac Hrozí Tesle 'Dieselgate'? Úradom už dochádza trpezlivosť

V reči konkrétnych čísiel to znamená, že americká automobilka zvýšila cenu modelu Y s dlhým dojazdom o celých tritisíc dolárov na súčasných 65 990 amerických dolárov (63 263,35 eura). K zvýšeniu cien dochádza po náraste nákladov na vstupné suroviny vrátane hliníka, ktorý sa používa pri výrobe áut. Najmenej zdražel cenovo najdostupnejší Model 3, a to o 2 500 dolárov, aktuálne stojí v USA 57 990 dolárov.

Tesla Model S s dlhým dojazdom s pohonom oboch náprav skokovo zdražela o 5 000 dolárov na 104 990 dolárov a v prípade Modelu X s pohonom oboch náprav ide o zvýšenie až o 6 000 dolárov na aktuálnych 120 990 dolárov. A v prípade tohto modelu ide už o druhé tohtoročné výrazné zvýšenie ceny.

Rovnaký scenár zrejme už onedlho nastane aj v Európe, kde možno očakávať taktiež pomerne výrazné navýšenie ceny všetkých modelov. Uvidíme, kedy k nemu americká automobilka skutočne pristúpi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #elektromobily #Tesla #Elon Musk #zdražovanie áut
Články podľa značiek