V Kalifornii predávali benzín za 18 centov! Raj skončil rýchlo

V čase rekordných cien palív museli byť americkí motoristi v kalifornskom meste Rancho Cordova priam vo vytržení. Za galón benzínu zaplatili na čerpacej stanici Shell len 69 centov, čo je asi 0,17 eura za liter. Benzínový raj mal však rýchly koniec. Aj kariéra zamestnanca, ktorý sa rozhodol „zastropovať“ ceny.

17.06.2022 16:00
debata (6)
Kalifornia - cena benzínu Foto: Youtube
Kalifornia - cena benzínu Kalifornia - cena benzínu

Občas sa to stáva. Nejaká spoločnosť, napríklad letecká, uvedie pri predaji leteniek nižšie ceny. Zväčša ide o omyl v pozícii desatinnej čiarky. Dobrým zvykom je, že letecký prepravca svoju chybu uzná a zákazníkovi zázračne lacnú letenku ponechá. Nevieme však, ako sa to končí so zamestnancami, ktorí zlú cenu vložia do cenníka. Majú za omyl hmotnú zodpovednosť? V prípade, ktorý sa odohral v kalifornskom mestečku Rancho Cordova, však koniec poznáme. Týka sa zamestnanca, presnejšie manažéra čerpacej stanice Shell. Ten omylom zadal do systému nesprávnu cenu paliva. Opäť išlo o posun desatinnej čiarky.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Kde sa oplatí tankovať cestou k moru? Len nie v Maďarsku!

Motoristi, ktorí bili v správny čas na správnom mieste, si mohli natankovať galón benzínu, teda 3,785 litra za 69 centov, čo je 0,66 eura. Na liter to teda vychádzalo len 0,17 eura. V čase rekordných cien pohonných hmôt sa tak ocitli doslova v palivovom raji alebo kdesi v päťdesiatych rokoch, keď bol benzín v Amerike pomaly lacnejší ako voda. Samozrejme, správne mali za galón platiť 6,99 dolárov. Jeden zo šťastlivcov historickú cenu zaznamenal na video. Najprv si vraj myslel, že ide o chybu na stojane, a že nakoniec zaplatí za plnú nádrž 140 dolárov, lenže platil iba 14. A nebol sám.

Jeep Grand Cherokee Čítajte viac Fiat a Chrysler sa po rokoch priznali k 'naftovým' podvodom. Oplatilo sa!

Kým zamestnanec „pumpy“ prišiel na omyl, ubehli približne tri hodiny a lacný benzín natankovalo niekoľko sto vodičov. Celý incident mal nepríjemnú dohru. Aspoň pre manažéra čerpacej stanice. Shell mu dal nielen výpoveď, ale bude od neho vymáhať škodu. Tá sa má pohybovať vo výške 16 000 dolárov. Zdá sa nám to trochu kruté. Zamestnanec sa totiž k chybe priznal. „Nastavil som tam všetky tri ceny. Tak som za to prevzal zodpovednosť a povedal, že áno, je to moja chyba,“ povedal John Szczecina, manažér čerpacej stanice. Teraz sa snaží zorganizovať zbierku, ktorá by mu pomohla uhradiť dlh. Uvidíme, či budú štastlivci, ktorí si odviezli lacný benzín v nádrži, empatickí.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #Shell #PHM #ceny benzínu
Články podľa značiek