VIDEO: Najväčší veľtrh zbrojárskej techniky zažil premiéru českej húfnice

Vojenský konflikt hneď za dverami Európskej únie zvýšil záujem o obrannú techniku. Bolo to zrejmé aj 13. až 16. júna na výstave Eurosatory v Paríži, kde nechýbali ani slovenské či české firmy.

18.06.2022 16:00
debata
VIDEO: Pozrite si svetovú novinku – českú húfnicu Morana na výstave Eurosatory v Paríži.
Video

Z nášho regiónu bolo najzaujímavejšie predstavenie svetovej premiéry v stánku československého zbrojárskeho podniku Czechoslovak Group, kde mala premiéru nová česká húfnica Morana. Ide o kolesovú samohybnú húfnicu na podvozku Tatry Force 8×8. Rozchod kolies je širší pre lepšiu stabilitu.

Húfnica je vybavená delom ráže 155 mm a dĺžkou hlavne 52 ráži. Morana zvláda plne automatické nabíjanie a automatizované navádzanie dela. Posádku tvoria traja členovia – vodič , veliteľ a operátor. Chráni ju opancierovaná štvordverová kabína. Odtiaľ, bez nutnosti opustiť ju, je možné ovládať delovú vežu. Pre ochranu je taktiež húfnica vybavená guľometom ráže 12,7 mm.

" Moderný delostrelecký systém je technológia dôležitá nie iba pre Českú ale aj európsku bezpečnosť," povedal štátny tajomník ministerky obrany ČR Tomáš Kopečný a dodal „ukazuje sa, že práve moderné delostrelectvo je v obrane proti ruskej agresii kľúčové.“

Veľtrh obrannej techniky Eurosatory

Od 13 do 17 júna sa v Paríži konal veľtrh obrannej techniky Eurosatory. Vystavovali tam aj slovenské a české zbrojárske firmy. Na veľtrhu bola aj premiéra novej českej húfnice Morana

Fotogaléria
+3

Výstava Eurosatory 2022 sa konala od 13. do 17. júna za účasti 1802 vystavovateľov z 63 krajín. Počas trvania brány veľtrhu prešlo vyše 57-tisíc návštevníkov zo 153 krajín.

Zastúpenie mali aj slovenské firmy. V rámci slovenskej expozície svoje produkty prezentovala nielen štátna Konštrukta-Defence, ale napríklad aj spoločnosti Aliter Technologies, NIXUS či METRODAT. Niekoľko z nich aj podpísalo nové kontrakty. MSM Grooup podpísala napríklad novú dlhodobú zmluvu na dodávku horľavých položiek od EURENCO Bergera c (Francúzsko), vrátane novo vyvinutého horľavého rozhrania pre exportný 120 mm tankový systém.

„Podpora angažovania sa domáceho obranného priemyslu pri zabezpečovaní obrany štátu je prioritou súčasného vedenia rezortu,“ uviedlo Ministerstvo obrany SR. Okrem samotnej prehliadky veľtrhu štátny tajomník M. Majer absolvoval aj viacero stretnutí s predstaviteľmi firiem, ktoré ponúkajú produkty a inovatívne technologické riešenia zaujímavé aj pre Slovensko.

„Práve veľtrhy obrannej techniky takéhoto formátu sú pre slovenské firmy príležitosťou zviditeľniť sa a nadviazať nové partnerstva.“ doplnilo ministerstvo význam obranného veľtrhu.

VIDEO: Pozrite si konkurenčné húfnice. Francúzky Ceasar a slovenskú Zuzanu 2
Video
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Paríž #veľtrh #samohybné húfnice
Články podľa značiek