Už je to oficiálne: Sony a Honda budú spoločne vyrábať elektromobily

Prvý spoločný elektromobil Sony a spoločnosti Honda zrejme vzíde z konceptov Vision-S 01 a Vision-S 02 od Sony. Na trh by sa mal dostať o tri roky.

27.06.2022 12:00
Sony Vision-S 02 SUV Foto:
Sony Vision-S 02 SUV
debata

Už v marci sme písali o zámere spoločností Sondy a Honda vyrábať spoločný elektromobil. Spolupráca oboch partnerov má urýchliť vývoj nových vozidiel, z ktorých prvé by sa malo dostať na trh už v roku 2025.

Aktuálne je už všetko oficiálne: vznikne spoločnosť Sony Honda Mobility so sídlom v Tokiu. Tá bude „spájať odborné znalosti spoločnosti Honda v oblasti konštrukcie a výroby vozidiel spolu s jej know-how v poskytovaní popredajných služieb so silnými stránkami spoločnosti Sony v oblasti zobrazovania, snímania, telekomunikácií a zábavy,“ uviedli v oficiálnej informácii o vzniku spoločnosti obe japonské značky. Spoločnosť Sony Honda Mobility Inc. má byť v nadväznosti na schválenie príslušnými úradmi založená ešte tento rok.

Dohoda formalizuje memorandum o porozumení, ktoré Honda a Sony oznámili v marci. Očakáva sa, že nová spoločnosť bude predávať svoje vozidlá v USA, Japonsku a Európe. Generálny riaditeľ Hondy Toshihiro Mibe povedal, že počiatočný podnik by mal byť síce neveľký, ale že je to dôležitý krok pri skúšaní nových obchodných modelov pre priemysel, ktorý čelí obrovskej transformácii.

Vision-S 02: takto vyzerá koncept SUV značky Sony

Tento koncept s označením Sony Vision S-02 by mal byť jednou z predlôh pre spoločný elektromobil Sony a Hondy.

Fotogaléria
Sony Vision-S 02 SUV
Sony Vision-S 02 SUV
+5Sony Vision-S 02 SUV

Honda uprostred radikálnej korporátnej premeny v apríli uviedla, že v priebehu nasledujúcich 10 rokov investuje 5 biliónov jenov (37,16 miliardy dolárov) do elektrifikácie, keďže celosvetovo uvedie 30 plnohodnotných elektrických vozidiel a do roku 2030 vybuduje výrobnú kapacitu pre 2 milióny elektrických vozidiel ročne. Pri podrobnejšom popise stratégie Honda uviedla, že presunie svoje podnikanie od jednorazového predaja „hardvéru“ smerom k opakovanému predaju služieb, ktoré kombinujú hardvér a softvér.

Honda-EV-Lineup Čítajte viac Honda investuje 60 miliárd eur do elektromobilov. Do roku 2030 ich predstaví 30

Umožniť to má aj nová softvérovo definovaná platforma EV, nazvaná e:Architecture, ktorú Honda uvedie v roku 2026, aby umožnila príchod novej generácie veľkých batériových elektromobilov. Japonská automobilka totiž očakáva, že do roku 2030 bude schopná dodať do Severnej Ameriky 800 000 elektro­mobilov.

Prevádzkovým riaditeľom Sony Honda Mobility Inc. bude Izumi Kawanishi zo Sony. Ani jedna zo zakladajúcich spoločností však zatiaľ nespresnila, čo konkrétne môžeme od Sony Honda Mobility Inc. očakávať. Všeobecne sa však predpokladá, že sa zameria na predaj elektromobilov vychádzajúcich z konceptov Vision-S 01 a Vision-S 02 od Sony.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Honda #Sony #elektromobilita #Sony Vision-S 02 #Sony Honda Mobility #Vision-S 01
Články podľa značiek