Hyundai Ioniq 6: Kórejčania lákajú na elektrický sedan. Bude to projektil

Hyundai rozšíri ponuku elektromobilov o druhý model na platforme E-GMP. Zdá sa, že bude zásadne odlišný od crossoveru Ioniq 5. Ostré hrany nahradia prísne aerodynamické línie.

22.06.2022 14:00
debata
Prvá oficiálna skica jasne prezrádza, že Ioniq... Foto: Hyundai
Hyundai Ioniq 6 - skica 2022 Prvá oficiálna skica jasne prezrádza, že Ioniq 6 bude silne inšpirovaný konceptom Prophecy z roku 2020. Excelovať má najmä aerodynamikou, ktorá mu pomôže predĺžiť dojazd.

Ioniq 5, mimochodom, úradujúce európske auto roka 2022, bol len prvou lastovičkou veľkej elektrickej ofenzívy Hyundaia. Na rade sú ďalšie modely, postavené na revolučnej 800 V platforme E-GMP. Tým najbližším sa stane komfortný sedan Ioniq 6. Premiéra sa blíži, a tak kórejská automobilka zverejnila avízo očakávanej novinky formou prvej oficiálnej skice. Tá ale veľa neprezrádza. Azda len to, že namiesto ostrých hrán Ioniqu 5 si bude Ioniq 6 zakladať na aerodynamike. A to extrémne.

Hyundai Prophecy Concept - 2020 Čítajte viac Hyundai Prophecy: Toto je ‘prorok‘ bez volantu. Ovláda sa ako Airbus

Sama automobilka o ňom hovorí, ako o „elektrifikovanom stremlinerovi s čistými, jednoduchými líniami a čistou, aerodynamickou formou“. Práve nízky odpor vzduchu by mohol Ioniqu 6 zabezpečiť vysokú efektivitu pohonu a dlhý dojazd. Niet pochýb, a zverejnená silueta to len potvrdzuje, že Ioniq 6 bude silne inšpirovaný futuristickým konceptom Prophecy, ktorý automobilka predstavila v roku 2020. Futuristickým najmä preto, že štúdia bez volantu stavila na plne autonómne riadenie.

Hyundai Prophecy Concept - 2020
Hyundai Prophecy Concept - 2020
+19Hyundai Prophecy Concept - 2020

Tak ďaleko sériový model iste nezájde, v každom prípade bude mať s Prophecy spoločné elektrické základy a „tečúci“ štýl dizajnu. O parametroch môžeme zatiaľ iba špekulovať, ale spomínaná platforma umožňuje pohon zadných aj všetkých štyroch kolies a generovať výkon až do 430 kW. Uvidíme, či kapacitou batérií prekoná Ioniq 6 staršiu päťku, ktorej maximom je zatiaľ 77,4 kWh. Špekulovať však nemá príliš význam. Hyundai totiž sľúbil, že v najbližších dňoch poskytne ďalšie informácie a novinku úplne odhalí už do konca júna.

Hyundai Ioniq 5 (2021) Čítajte viac Test: Hyundai Ioniq 5 - elektromobil ako zo sci-fi filmu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai Ioniq 6 #Hyundai Prophecy
Články podľa značiek