Na streche továrne Lingotto si môžete opäť zajazdiť. Ale len na elektrinu

Strešný testovací ovál slávnej historickej fabriky Fiatu opäť ožil. Volá sa „La Pista 500“ a návštevníci si na ňom môžu zajazdiť na elektrických päťstovkách. Tie si totiž neprekážajú s najväčšou strešnou záhradou v Európe.

22.06.2022 12:00
debata
Slávny testovací polygón situovaný na streche... Foto: Fiat
Fiat - testovacia trať Lingotto Slávny testovací polygón situovaný na streche historickej továrne Fiatu prekypuje životom. Zajazdiť sa na ňom dá s elektrickým Fiatom 500.

História fabriky Fiatu v turínskej štvrti Lingotto siaha až do roku 1923. Vo svojej dobe to bola revolučná stavba a Fiat bol najväčšou automobilkou sveta. Na najnižšom podlaží vstupovali do budovy suroviny a na celkom piatich poschodiach sa z nich stávali autá. Finále prebehlo v podobe testu na strešnom autodróme s klopenými zákrutami. Budova od mladého architekta Ciacoma Matté-Triccana zaujala aj slávneho Le Corbusiera, ktorý ju označil za „jednu z najpôsobivejších priemyselných pamiatok“. Slávna továreň aj ovál slúžili až do roku 1982, teda neuveriteľných 59 rokov. Za ten čas tu vzniklo 80 rôznych modelov.

Fiat Pulse - 2021 Čítajte viac Fiat Pulse: Nástupca Punta by zaujal aj v Európe. No tankuje len etanol

V roku 1989 budovu opäť otvorili. No pod rukami architekta Renza Paiana sa premenila na vzrušujúci verejný priestor s koncertnými sálami, divadlom, kongresovým centrom, hotelom, obchodnými pasážami a tiež na sídlo Polytechnickej univerzity v Turíne. Našťastie, prestavba nikdy nezasiahla samotný testovací okruh na streche. Ten stavbe ostal, i keď okúsiť ho mohli len vyvolení. To sa ale zmenilo po tom, čo sa opäť o budovu začal zaujímať Fiat. Na piatom poschodí vybudoval nielen múzeum venované Fiatu 500, Casa 500, ale aj kaviareň FiatCafe500, najväčšiu strešnú záhradu a najnovšie otvoril zrekonštruovaný polygón La Pista 500.

Súčasťou múzea je aj kaviareň. Foto: Fiat
Fiat - testovacia trať Lingotto Súčasťou múzea je aj kaviareň.
Ten je od júna dostupný pre bežných smrteľníkov. Ale pozor, so svojím autom si panoramatické vyhliadky na Turín neužijete. Na dráhe, ktorá sa vznáša 28 metrov nad zemou, Fiat požičiava záujemcom elektrický Fiat New 500, ktorý si neprekáža so 40 000 rastlinami strešnej záhrady. Ak o to nemáte záujem, iste bude veľkým lákadlom samotné múzeum, ktoré sa rozprestiera na ploche 700 metrov štvorcových na piatom podlaží a prevedie návštevníkov tromi generáciami kultového talianskeho modelu, ako aj prepojeniami, ktoré má s kultúrou krajiny. Súčasťou kaviarne v areáli je drevený model 500-ky, takže pri kávičke a občerstvení sa máte na čo pozerať.
Fiat - testovacia trať Lingotto
Fiat - testovacia trať Lingotto
+3Fiat - testovacia trať Lingotto

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fiat #Turín #Lingotto
Články podľa značiek