Tesla a SpaceX čelia ďalšej žalobe. Tentokrát od investorov dogecoinu

Nová skupinová žaloba za účelové manipulovanie s kryptomenou Dogecoin "len kvôli zábave a zisku" prichádza od kryptoinvestorov. A je na takmer 260 miliárd dolárov.

23.06.2022 12:00
Dogecoin Foto:
Dogecoin je vraj bezcenná mena, ktorej hodnotu špekulatívne "nafúkol" Elon Musk a jeho spoločnosti.
debata (1)

Výpredaj kryptomien za posledných niekoľko týždňov vymazal papierové zisky v stovkách miliárd dolárov a veľa bývalých kryptomilionárov núti hľadať cestu, ako sa s týmto stavom vyrovnať. „Kryptokrízu“ síce nespustil, ale zato však výrazne urýchlil jediný muž – Elon Musk. A to svojimi kontroverznými vyjadreniami a špekulatívnymi nákupmi a predajmi kryptomien.

Niet sa čo diviť, že mnohí mu to majú za zlé. Skupinovú žalobu podal vo štvrtok na federálnom súde na Manhattane americký investor do kryptomeny dogecoin Keith Johnson. A požaduje od neho a zároveň od spoločností SpaceX a Tesla takmer 260 miliárd dolárov. Je to trojnásobok straty, ktorú vraj kvôli Muskovmu „pohrávaniu si“ s touto kryptomenou utrpel.

Elon Musk Čítajte viac Renomovaná banka žaluje Teslu. Elon Musk sa jej vysmial

Keith Johnson chce podľa svojho obhajcu dosiahnuť, aby dogecoin Elon Musk na svojich profiloch už nikdy nepropagoval. Po manhattanskom súde navyše žiada, aby vyhlásil obchodovanie s dogecoinom za hazard. „Obžalovaní si boli od roku 2019 vedomí toho, že dogecoin nemal žiadnu hodnotu. Aj tak ho intenzívne podporovali, aby profitovali z jeho obchodovania. Musk ako najbohatší muž sveta pristúpil k manipulácii za účelom zisku a zábavy,“ stojí v sťažnosti.

Johnsonovi prekáža, že Musk na svojom účte na Twitteri často odkazoval na „psiu“ kryptomenu spôsobom, ktorý bolo možné interpretovať tak, že za ňou stojí on sám. Preto zhromaždil rôzne Muskove tweety a ďalšie statusy zo sociálnych sietí, v ktorých napríklad Musk sám seba označuje ako „dogefathera“. Z toho vraj mnohí odvodili, že túto kryptomenu ovláda a je zároveň zodpovedný za škody, ktoré utrpeli investori pri jej strmomom páde. Maximom, za ktoré sa predávala bolo 0,74 amerického dolára, aktuálne je jej hodnota len 0,05 dolára.

Elon Musk Čítajte viac Tesla končí s bitcoinmi. Vraj kvôli životnému prostrediu

Investori vraj na tejto de facto bezcennej kryptomene od doby, keď o nej začal Musk tweetovať utrpeli mnohomiliardové straty, teraz od neho a jeho spoločností požadujú ako kompenzáciu ich trojnásobok.

„Obžalovaní nepravdivo a zavádzajúco tvrdili, že dogecoin je legitímna investícia, hoci nemá žiadnu hodnotu,“ uviedol žalobca Keith Johnson v sťažnosti. „Odkedy obžalovaný Musk a jeho korporácie SpaceX a Tesla začali v roku 2019 kupovať, predávať, propagovať, podporovať a prevádzkovať dogecoiny, investori stratili v tejto ‚krypto-pyramídovej schéme‘ približne 86 miliárd dolárov“.

Elon Musk, Tesla a ani spoločnosť SpaceX zatiaľ žalobu nijako nekomentovali.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #Tesla #Elon Musk #SpaceX #kryptomeny #dogecoin #výpredaj kryptomien
Články podľa značiek