BMW M1 pomaľované Andym Warholom pobudlo v Bratislave

Slávne BMW M1 zo série BMW Art Cars sa stalo zlatým klincom výročnej výstavy divízie BMW M v galérii Danubiana. Má trochu slovenské korene. Na umelecké dielo ho totiž v roku 1979 pretvoril sám kráľ popartu – Andy Warhol.

28.06.2022 18:00
debata
BMW M1 Art Car by Andy Warhol vzniklo v roku... Foto: BMW
BMW M1 Art Car by Andy Warhol - 1979 BMW M1 Art Car by Andy Warhol vzniklo v roku 1978. Odvtedy sa stalo hviezdou mnohých svetových galérií. Jeho cena je v podstate nevyčísliteľná. Aj preto ostáva majetkom BMW.

BMW M1 je samo osebe ikonou. Tento model, vyrábaný v rokoch 1978 až 1981, bol prvým BMW vyvinutým divíziou BMW Motorsport. Na konte má množstvo športových úspechov a je ceneným zberateľským klenotom. Exemplár, ktorý vystavilo BMW v Danubiane má však doslova nevyčísliteľnú hodnotu. Patrí totiž do série 19 vozidiel BMW Art Car, ktoré poslúžili ako „plátno“ pre známych umelcov. Práve BMW M1 Art Car je však pre slovenské publikum asi najcennejšie. V roku 1979 ho totiž pretvoril na umelecké dielo Andy Warhol, kráľ popartu so slovenskými koreňmi.

Andy Warhol premenil BMW M1 na umelecké dielo... Foto: BMW
BMW M1 Art Car by Andy Warhol - 1979 Andy Warhol premenil BMW M1 na umelecké dielo len za 28 minút. Pretrvalo dodnes.

So svojím dielom sa príliš „nemaznal“. Mníchovský superšport pomaľoval len za 28 minút a minul pri tom šesť kilogramov farieb. M1 Art Car by Andy Warhol bolo štvrtým „umeleckých“ BMW v poradí. „Zbožňujem toto auto,” povedal o M1 Andy Warhol po tom, čo dokončil svoje dielo. „Pokúsil som sa vytvoriť vizuálny obraz rýchlosti. Keď automobil ide naozaj rýchlo, všetky línie a farby sa rozmazávajú a zlievajú do machule,” komentoval svoj zámer Warhol. Tento klenot mohli obdivovať počas desaťročí návštevníci v najvychytenejších galériách planéty vrátane parížskeho Louvru alebo Guggenheimovho múze v New Yorku.

Na výstave Private Colection by BMW nechýbalo... Foto: BMW
BMW Private Collection - Danubiana 2022 Na výstave Private Colection by BMW nechýbalo ani úžasné kupé BMW 3.0 CSL., predchodca M1.

V Bratislavskej Danubiane sa M1 Art Car by Andy Warhol predstavilo v rámci výstavy The Private Colection by BMW, konanej pri príležitosti osláv 50. výročia vzniku divízie BMW M GmbH. Tá vznikla v roku 1972 ešte ako BMW Motosrport. BMW tvrdí, že stvorila „najvýkonnejšie písmeno M na svete". Okrem warholovej „em-jednotky“ sa na výstave predstavili ďalšie vzácne BMW, napríklad BMW 740d M Sport Package či legendárny model BMW 3.0 CSL (E9) z roku 1972, ktorý stál pri zrode divízie BMW Motorsport, alebo jedinečný BMW M3 Pick Up. Čistokrvných okruhových športovcov zastupovalo na podujatí BMW M8 GTE.

BMW XM Concept - 2021 Čítajte viac BMW XM Concept: Toto je ‘M1‘ pre budúcnosť. Má prelomiť konvencie

Pripomeňme, že BMW M1 malo v čase svojho vzniku nadviazať na nemenej slávne kupé BMW 3.0 CSL, či jeho vrcholovú pretekársku verziu 3.5 CSL. Ani dnes, viac ako 40 rokov po pomaľovaní M1, záujem o toto auto neutíchol. Napriek tomu, že automobilka pravidelne nechá pretvoriť niektorý zo svojich modelov, práve Warholovo M1 považujú znalci umenia za najvydarenejší kúsok celej kolekcie. S myšlienkou BMW Art Cars prišiel francúzsky pretekár a nadšenec umenia Hervé Poulain. Požiadal svojho priateľa, umelca Alexandra Caldera, aby svoj talent premietol na jeho auto. S pomocou Jochena Neerpascha, vtedajšieho riaditeľa BMW Motorsport, sa tak zrodilo prvé BMW Art Car.

BMW M1 Art Car by Andy Warhol - 1979
BMW M1 Art Car by Andy Warhol - 1979
+30BMW M1 Art Car by Andy Warhol - 1979

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Andy Warhol #BMW M1
Články podľa značiek