Česi hasili prvý elektromobil! Práve sa nabíjal

Českí hasiči nemajú zatiaľ s hasením elektromobilov skúsenosti. Možno aj preto bol prvý požiar elektrického auta v Česku doslova „krst ohňom“.

29.06.2022 18:00
debata (7)
Prvý požiar elektromobilu v Českej republike sa... Foto: HZS
Požiar elektromobilu - česko 2022 Prvý požiar elektromobilu v Českej republike sa odohral v obci Dynín. Auto sa vznietilo v garáži počas nabíjania. Išlo o Peugeot e-208. Príčiny vznietenia ne sú známe.

Českí hasiči zo Soběslavi na webových stránkach Hasičského záchranárskeho zboru ČR (HZS) informovali, že majú za sebou prvé úspešné hasenie elektromobilu. K incidentu došlo v skorých ranných hodinách v juhočeskom Dyníne. Požiar bol ohlásený hneď tromi oznamovateľmi, ktorí sa zhodli na požiari garáže, v ktorej je osobné auto a motorka. Ďalšou podstatnou informáciou bolo, že ide o elektromobil, ktorý bol pripojený na napájanie. Do Dynína vyrazili profesionáli o 4:40 ráno zo stanice Soběslav s dvoma cisternami, ale privolaní boli aj hasiči z obcí Ševětín, Dynín a Neplachov s ďalšími tromi cisternami.

Felicity Ace Čítajte viac Zlý sen: Na lodi Felicity Ace zhorelo aj 85 Lamborghini a 189 Bentleyov

V čase príchodu prvej jednotky majiteľ domu odpojil celý objekt od prívodu elektrického prúdu. Na hasenie auta, motorky aj vnútrajška garáže potom jednotky nasadili vodné striekačky. Po lokalizácii bol elektromobil vytiahnutý z garáže na voľné priestranstvo. Tam ho hasiči ochladzovali a termokamerou opakovane merali teplotu, a to predovšetkým po celej ploche podvozku, kde sú umiestnené batérie. Pre zdvihnutie auta a pre lepší prístup k akumulátorom bolo nutné privolať automobilový žeriav. Vďaka tomu mohli hasiči lepšie sledovať vývoj teploty batérií, ktoré sa môžu vznietiť aj po niekoľkých hodinách.

Po prvotnom uhasení bol elektromobil vytiahnutý... Foto: HZS
Požiar elektromobilu - Česko 2022 Po prvotnom uhasení bol elektromobil vytiahnutý pred rodinný dom, kde hasiči neustále kontrolovali teplotu batérií.

To je zásadný rozdiel v porovnaní s hasením konvenčných áut so spaľovacím motorom. Preto si veliteľ zásahu pre istotu na miesto požiaru privolal ďalšiu špeciálnu jednotku z Mladej Boleslavi s kontajnerom na hasenie elektromobilov. Nakoniec ho ale hasiči použiť nemuseli. Pravidelné merania ukazovali, že teplota zhoreného elektromobilu neustále klesá. Kontajner bol preto prevezený na stanicu v Českých Budějoviciach, kde bude k dispozícii minimálne dva dni pre prípad, že by sa elektromobil začal znova zahrievať.

Požiar - elektromobil Čítajte viac Nemci zakazujú parkovať elektrickým autám v garážach! Čo bude ďalej?

Kontajner určený na hasenie elektromobilov je špeciálna technika, ktorou hasičský zbor Juhočeského kraja zatiaľ nedisponuje. Tamojší hasiči však informovali, že jeho nákup plánujú. Hasenie v kontajneri prebieha tak, že elektromobil je žeriavom vyzdvihnutý a ponorený do vody. Tým sa zabráni ďalšiemu prípadnému obnoveniu horenia a auto je zároveň trvalo ochladzované. V kontajneri auto zostáva spravidla niekoľko dní. Z tohto dôvodu už napríklad niektoré nemecké mestá zakázali parkovať elektromobilom v podzemných garážach. Predstavujú väčšie riziko pre ostatné vozidlá a záchranné práce komplikuje nedostatok priestoru.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #požiar #hasenie #požiar elektromobilu #hasenie elektromobilu
Články podľa značiek