Pokračovanie článku: Volvo na Slovensku: 5 technických zaujímavostí, spojených s plánovanou výrobou elektroáut

5. Čo sa vlastne bude na Slovensku vyrábať?

Volvo by chcelo byť od roku 2030 výrobcom výlučne elektrických áut. V rámci tejto svojej snahy plánuje v najbližších rokoch predstaviť päť úplne nových a prepracovaných elektrických vozidiel a dva plug-in hybridy.

Volvo vyvíja nové elektrické SUV, ktoré by malo...
Volvo X Volvo vyvíja nové elektrické SUV, ktoré by malo byť uvedené na trh koncom roka 2024, prípadne v roku 2025, veľkosťou by sa malo zaradiť medzi modely XC60 a XC90.

Vedenie automobilky sa k svojej elektrickej budúcnosti opäť vyjadrilo len pred pár dňami na internej konferencii v USA, kam pozvalo svojich zástupcov a predajcov v zámorí. Podľa nemenovaných ľudí, ktorí sa na tomto podujatí zúčastnili, päť pripravovaných batériových elektrických vozidiel zahŕňa veľký a malý crossover, sedan a dva športové modely podobné kombi.

Volvo XC40 Recharge - 2022
Volvo XC40 Recharge - 2022
+14Volvo XC40 Recharge - 2022

Prvým z týchto elektromobilov novej generácie je plnohodnotný crossover s tromi radmi sedadiel a štýlovými prvkami z konceptu Volvo Recharge, ktorý si môžete pozrieť aj vo vyššie zverejnenej galérii. Volvo očakáva, že pri uvedení na trh v budúcom roku predá približne 20 000 kusov tohto crossoveru.

Druhý crossover s kódovým označením V546 sa po uvedení na trh niekedy v roku 2025 zaradí medzi stredne veľké XC60 a veľké XC90. A práve tento model by mohol byť pre Európu vyrábaný na Slovensku.

Server AutoForecast Solutions sa hovorí, že ostatné EV zahŕňajú plne elektrický XC60 a nový EV umiestnený pod malým XC40. A to je ďalší nádejný kandidát pre výrobu na Slovensku. Na trh prídu už onedlho aj prepracované verzie plug-in hybridov S90 a XC90, s tými však rátať zatiaľ zrejme nemožno a o elektrickom sedane zatiaľ nie sú žiadne informácie. A nesmieme zabúdať ani na automobilku Polestar, ktorá je s Volvom prepojená ekonomicky a ktorá zatiaľ vyrába v Čine, pričom sa jej začína celkom dariť, takže výroba v Európe by mohla byť tiež rentabilná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Valaliky #elektromobilita #elektormobily #výroba áut na Slovensku #fabrika Volva
Články podľa značiek