Prejsť 180 km so spotrebou 1 kWh? Mladí Trnavčania to práve skúšajú

Trnavčania práve teraz súťažia na Shell Eco-marathone s odľahčeným karbónovým elektromobilom, ktorí sami vyvinuli a vyrobili.

04.07.2022 18:00
Shell eco-marathon
S týmto vlastnoručne vyrobeným elektromobilom chcú Trnavčania prejsť vyše 176 km so spotrebou 1 kWh.
debata

Trnavský tím študentov zo Strednej priemyselnej školy dopravnej je tento rok jediným zo Slovenska, ktorý saod 3– do 6. júla predstaví na medzinárodných pretekoch v úspornej jazde Shell Eco-marathon Europe 2022 v konkurencii ďalších 38 družstiev z viacerých štátov.

Preteky sa každoročne konajú v Európe, Severnej Amerike a Ázii a pozostávajú z dvoch hlavných kategórii: Prototypy a Urban Concept, ktoré viac zodpovedajú autám jazdiacim v bežnej premávke. Z pohľadu pohonu môžu tímy jazdiť na benzín, diesel, ethanol, vodík alebo elektrický pohon. Špeciálnou kategóriu sú autonómne autá.

Prototyp auta trnavských študentov je z karbónu... Foto: Shell
SEME1 Prototyp auta trnavských študentov je z karbónu a jeho hmotnosť je o 40 kg nižšia než prototypu, s ktorým sa zúčastnili súťaže naposledy.

V tomto roku sa trnavskí študenti súťaže zúčastnia už piatykrát na úplne novom elektrickom vozidle, ktoré je vyrobené z karbónu, takže je pevné a výrazne ľahšie. Váži 40 kg čo je o 6 menej oproti pôvodnému. Pohon zabezpečuje lítium-iónový akumulátor a maximálna rýchlosťou vozidla je 35 km/h. Cieľom mladých Trnavčanov je prekonanie doterajšieho vlastného rekordu 176 kilometrov/1 kWh

Zmyslom pretekov Shell Eco-marathon Europe je skonštruovať také vozidlo, ktoré prejde čo najviac kilometrov na jeden liter paliva či jednu kilowatthodinu elektrickej energie. Preteky sú súčasťou festivalu Make the Future, ktorý je zameraný na inovatívne myšlienky a vízie v oblasti budúceho využívania energie.

Ako Eco-marathon vznikol

Začiatky súťaže, ktorú dnes poznáme ako Shell Eco-marathon Mileage Challenge, siahajú do roku 1939, kedy zamestnanci spoločnosti Shell Oil Company v USA uzavreli stávku, kto sa dostane najďalej s rovnakým množstvom paliva. Prvé oficiálne preteky Shell Eco-marathon Mileage Challenge sa konali v roku 1985 vo Francúzsku, kedy sa vedľa seba postavilo 25 drevených vozidiel. Odvtedy sa súťaž rozrástla a privítala viac ako 100 000 účastníkov z viac ako 60 krajín z celého sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Shell Eco-marathon #elektormobilita #Stredná priemyselná škola dopravná
Články podľa značiek