Kam sa hrabe BMW - toto je auto s najväčším 'grilom' na svete!

Čínsky GAC Space je doslova auto z budúcnosti. Nielen vzhľadom, ale aj pokročilými technológiami pod jeho kapotou.

08.07.2022 10:00
GAC Space Foto:
GAC Space sa rozhodne stane idolom všetkých dizajnérov v BMW!
debata (4)

Čínska automobilka Guangzhou Automobile Group (GAC) predstavila koncept Space, ktorý sa určite čoskoro ocitne na nástenkách dizajnérov BMW. Aj tie najväčšie „ľadvinky“ aké zatiaľ na svojich modeloch predstavili, sú v porovnaní s obrovskou prednou mriežkou tohto konceptu niečím úplne zanedbateľným a malicherným.

Číňania sa dostali do levelu, kde ich už nik neprekoná – predný gril totiž natiahli na celú prednú masku. A aby ste ho náhodou neprehliadli, podsvietili ho a na jeho hornú časť umiestnili veľkú LED lištu.

Okrem impozantnej prednej masky má GAC Space obrovské krídlové (nahor sa otvárajúce) bočné dvere a rovnako obrovské piate dvere. Tie sú potrebné na to, aby sa pri aktivácii režimu „Tea Time Lounge“ mohla zo zadnej časti vysunúť smerom von veľká elektricky ovládaná pohovka. Keďže auto nemá B-stĺpiky, keď sa vyklopia bočné dvere a zároveň otvoria predné, tak vznikne komfortný prístup do interiéru. Ten tvorí niečo, čo by sme mohli nazvať zmenšeným salónikom s otočnými sedadlami a malým kaviarenským stolíkom.

Koncept GAC Space (2022)
Koncept GAC Space (2022)
+3Koncept GAC Space (2022)

GAC Space bol navrhnutý ako autonómne vozidlo úrovne 4, takže nepotrebuje byť pod „dozorom“ vodiča. Preto, keď aktivujete režim autonómnej jazdy, volant sa schová do prístrojovky a interiér tým pádom skutočne pripomína malý salónik.

Srdcom odvážneho konceptu je hnacia sústava s palivovými článkami s výkonom viac ako 180 koní a krútiacim momentom 350 Nm. S plnou nádržou na vodík dokáže GAC Space prejsť až 650 kilometrov. Dotankovanie trvá tri až päť minút, čo je porovnateľné s bežným autom poháňaným spaľovacím motorom.

Aby to nevyzeralo tak, že Číňania sa hrajú s nejakým samoúčelným futuristickým dizajnom: auto je doslova nabité aj revolučnými technológiami. Vo výbave má napríklad nový operačný systém Psi. Je prvým štandardizovaným operačným systémom založeným na elektrickej a elektronickej architektúre X-SOUL.

Nižšie zverejnené video konceptu Space má len niečo cez minútku a naozaj sa oplatí pozrieť si ho. Číňania už v rámci dizajnu áut dávno nie sú druhou ligou. Z nášho pohľadu sa tam (resp. všeobecne v Ázii) rodia v súčasnosti oveľa zaujímavejšie dizajnové koncepty, než v Európe.

Špecialitou tohto peračného systému je, že ho využívajú všetky systémy vozidla – od jazdných asistentov až po infotainment. Tento systém efektívne zlepšuje kompatibilitu elektronických systémov auta a zjednocuje aj rozhranie. Smart kokpitový systém ADiGO Space zas obsahuje inteligentného hlasového asistenta, ktorý reaguje za menej ako 0,6 sekundy, a špičkový zvukový systém.

Súčasťou auta je aj vylepšený inteligentný jazdný systém ADiGO PILOT, vybavený 39 pokročilými senzormi a vysokovýkonnou počítačovou platformou. Použiť ho možno pri riadení aj parkovaní, je zároveň základom autonómnych robotických taxíkov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #MPV #čínske autá #automobilový koncept #GAC Space #auto z budúcnosti
Články podľa značiek