O lietajúcich autách sa píše často, Mayman Aerospace však ukázal lietajúcu motorku!

Speeder P2 je prototyp lietajúcej motorky, ktorý by mal prvé testovacie lety absolvovať už o pár týždňov. V bezpilotnom režime je schopný vyvinúť rýchlosť vyše 800 km/h.

11.07.2022 18:00
Speeder P2 VTOL Foto:
debata (1)

Mayman Aerospace predstavila v júni letuschopný prototyp svojho lietadla Speeder. Speeder P2 je v skutočnosti skôr lietajúcou motorkou, svojou architektúrou dosť narúša predstavy o moderných strojoch s kolmým štartom a pristátím (VTOL).

Prototyp Speeder, porovnateľný s veľkosťou motocykla, využíva osem prúdových motorov a je skonštruovaný tak, aby bol schopný vzlietnuť s takmer 450-kilogramovým nákladom a preletieť s ním približne 650 kilometrov rýchlosťou vyše 800 km/h v „cargo“ režime bez pilota. Mayman Aerospace je de facto nástupníckou spoločnosťou JetPack Aviation, ktorá s konceptom jetpackov („lietajúcich oblekov“) neuspela a zamerala svoju pozornosť na VTOL.

Speeder P2
+2Speeder P2

Ide o tretí prototyp vyvinutý touto spoločnosťou, testovacie lety by mali začať už o pár týždňov. Najprv pôjde o diaľkovo riadené lety, testy aj s pilotom by mali začať niekedy v priebehu štvrtého kvartálu tohto roku.

Po certifikácii Speeder umožní operátorovi (pilotovi) naskočiť, stlačiť štart a vzlietnuť. Celý stroj, vrátane jeho aerodynamického karbónového tela až po ergonomickú pozíciu pilota je navrhnutý tak, aby umožňoval čo najefektívnejší a najbezpečnejší let. Má vlastný, na mieru vyvinutý, palubný počítačový systém, schopný v okamihu vyvážiť ťah motorov, ak príde k zlyhaniu niektorého z nich.

//Video z roku 2019 ukazuje potenciál „lietajúcich motoriek“ Speedster://

Speeder má pomerne veľký potenciál, pretože je rýchlejší a výkonnejší ako elektrické drony a e-VTOL, menší a výrazne lacnejší ako helikoptéra a poháňaný udržateľným leteckým palivom (SAF), čím definuje úplne novú triedu lietadiel. Záujem oň už vyjadrila armáda a aj záchranné zložky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lietajúca motorka #VTOL #Speeder P2 #Mayman Aerospace
Články podľa značiek