Ikonický Renault 5 sa vracia v elektrine a so zlatými doplnkami!

Prvý Renault 5 zišiel z výrobných liniek presne pred 50 rokmi. Francúzi si ho pripomínajú unikátnym konceptom.

13.07.2022 10:00
Renault 5 Diamant (koncept 2022) Foto:
Renault 5 Diamant má pod kapotou elektrický motor.
debata

V roku 2022 oslavuje svoje 50. výročie ikona značky Renault, model s jednoduchým označením 5. Stal sa symbolom popkultúry a medzi rokmi 1972 a 1984 sa z neho predalo viac ako 5 miliónov kusov. Renault sa preto spojil so známym francúzskym dizajnérom Pierrom Gonalonsom, aby si toto auto pripomenuli formou unikátneho elektrického konceptu. Výsledkom ich spolupráce je Renault 5 Diamant.

Známy dizajnér čerpal inšpiráciu z dekoratívneho umenia, najmä z jemných šperkov, čo vidieť v mnohých detailoch, napríklad aj v špeciálnom držiaku na smartfón na palubnej doske. Renault 5 Diamant si zachoval okamžite rozpoznateľný vzhľad pôvodného modelu, ktorý prvýkrát zišiel z výrobných liniek v roku 1972. Avšak s jedným zásadným rozdielom – pod kapotou má elektromotor.

Predné a zadné svetlá majú tvar, ktorý pripomína drahokam, zatiaľ čo široké kolesá, odkazujúce na Alpine, sú hladšie a majú v strede slnko, symbol, ktorý Pierre Gonalons často vo svojich prácach využíva. Vonkajšia farba je kombináciou troch vrstiev laku: zlatých pigmentov na ružovom základe, pokrytých matným lakom, ktorý vytvára širokú škálu efektov od zlatých čiarok na slnku až po modré tóny v tme.

Renault 5 Diamant (koncept 2022)
Renault 5 Diamant (koncept 2022)
+7Renault 5 Diamant (koncept 2022)

Renault 5 Diamant prichádza so snímačom odtlačkov prstov na odomykanie dverí a ako každé elektrické vozidlo má trojpolohovú radiacu páku (R,N,D) a tri okrúhle „retro“ digitálne ciferníky, informujúce o rýchlosti, nabití batérie a čase. Volant a odkladacia skrinka sú vyrobené z francúzskeho mramoru Grand Antique d’Aubert recyklovaného spoločnosťou Minéral Expertise za použitia špeciálnej technológie, ktorá ho odľahčila. Pozlátenie doplnkov, vrátane monogramu na kapote, vytvoril známy parížsky ateliér Bertin-Aubert.

Renault 5 Diamant sa dostane do aukcie o niekoľko týždňov aj so svojím digitálnym dvojčaťom – NFT tokenom. Výťažok z predaja bude venovaný na Give Me 5, nový CSR projekt značky, ktorý má osloviť mladé generácie prostredníctvom športu a hudby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault 5 #NFT token #Renault 5 Diamant
Články podľa značiek