Fíni mali veľké oči a došli im peniaze. Nový okruh KymiRing je pred bankrotom

Fíni sa tešili na preteky špičkových motoriek MotoGP. Ostal im však len nedokončený okruh a oči pre plač.

14.07.2022 18:00
Kymi Ring Foto:
Testovacie jazdy MotoGP sa na KymiRingu uskutočnili už v roku 2019. Napriek tomu nie je dodnes dokončený.
debata (4)

Zrušenie Veľkej ceny Fínska 2022 na novom fínskom okruhu KymiRing asi neprekvapilo. Nestalo sa tak totiž ani prvý a ani druhýkrát. Zrušená, presnejšie „posunutá“ bola už piatykrát – a to sa na ňu už predali tisíce vstupeniek. Koncom mája, teda krátko pred zrušením sa zdalo, že práce na KymiRingu naberajú na obrátkach a okruh by mohol byť dokončený.

Pravdou je, že prvé testovacie jazdy sa na ňom uskutočnili už v roku 2019. V tom čase však na ňom neexistovalo nič, žiadna infraštruktúra, len bol natiahnutý asfaltový koberec. Po jazdách sa vtedy na jeho adresu nie lichotivo vyjadril testovací jazdec Ducati Michele Pirro. Podľa neho tento okruh je vhodný maximálne pre Moto3, nie pre MotoGP. Silné stroje na ňom prakticky radili jednotku a dvojku, výnimočne trojku. Okruh má zvláštnu architektúru, je podľa neho nudný a zároveň je na ňom veľa neprehľadných mi­est.

KymiRing - profil trate. Foto: KymiRing
kymiring KymiRing - profil trate.

V jeho výstavbe sa však pokračovalo a krátko pred tohtoročnou Veľkou cenou Fínska sa na sociálnych sieťach nečakane objavili obrázky, ukazujúce výrazný pokrok prác. V okolí trate pribudli prístupové cesty a aj chodníky pre chodcov. Optimizmus však bol predčasný. Tohtoročná Veľká cena Fínska bola zrušená bez náhrady práve preto, že okruh nie je hotový. Podľa informácií servera Speedweek.com nie je na ňom vyasfaltovaný paddock, príjazdové cesty ani pruh pre sanitku.

A stavbárom došla trpezlivosť – aktuálne je KymiRing v konkurze. Informoval o tom fínsky spravodajský web Yle. Konkurzné konanie iniciovali dve stavebné firmy, ktoré sa nevedia domôcť splatenia faktúr za uskutočnenú prácu. Celkovo vraj združenie, stojace za výstavbou okruhu rôznym firmám dlhuje vyše 26 miliónov eur.

KymiRing mal byť financovaný kombináciou verejných fzdrojov a súkromných investícií, no čelil od začiatku finančným ťažkostiam, ktoré viedli k častým meškaniam prác. Vládna pomoc vraj zatiaľ vyšla 6,5 milióna eur. Čo bude s okruhom, ktorý sa mal stať fínskou pýchou, zatiaľ vôbec nie je jasné.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #MotoGP #motorky #KymiRing #Veľká cena motoriek
Články podľa značiek