Slovák, ktorý v Tesle šéfoval vývoju Autopilota, firmu opúšťa

Príčinou odchodu Andreja Karpathyho môže byť fakt, že nedokázal naplniť predstavy Elona Muska o bezpečnosti systému Autopilot. Ním spôsobené nehody sú dokonca v USA predmetom rozsiahleho vyšetrovania.

15.07.2022 14:00
andrej-karpathy Foto:
Slovák Andrej Karpathy v Tesle šéfoval vývoju sytému Autopilot.
debata (1)

Výkonný riaditeľ a kľúčová postava Tesly stojaca za jeho asistenčným systémom Autopilot, Slovák Andrej Karpathy, opúšťa výrobcu elektromobilov po niekoľkomesačnej dovolenke.

Karpathy, ktorý prišiel do Tesly v roku 2017, oznámil svoj odchod v niekoľkých tweetoch. Bol šéfom vývoja umelej inteligencie a viedol tím stojaci za Autopilotom, ktorý sa roky snažil, aby Tesly jazdili autonómne.

„Bolo mi veľkým potešením pomôcť Tesle dosiahnuť jej ciele za posledných päť rokov a rozhodnutie odísť bolo ťažké,“ napísal Karpathy. „Počas môjho pôsobenia Autopilot prešiel od systému na udržiavanie v jazdných pruhov k plnohodnotnému riešeniu, využiteľnému na cestách v mestách. Teším sa, že výnimočne silný tím Autopilota bude pokračovať v tomto trende a ďalej ho rozvíjať.“

V tíme Autopilota, ktorý evidentne nedokáže plniť to, čo Elon Musk akcionárom sľúbil, už prišlo k viacerým zmenám, odchod Karpathyho je ale zatiaľ najväčšou. Šéf Tesly totiž ešte v roku 2019 získal od investorov miliardy po prísľube, že už o rok bude mať na cestách milión robotických taxíkov. Tie však zatiaľ existujú len v Muskových predstavách a systémy, ktoré Tesla uvádza na trh ako Autopilot a Full Self-Driving (FSD) zďaleka nie sú autonómne, vyžadujú koncentráciu vodiča na jazdu a v autonómnom režime spôsobili už niekoľko fatálnych kolízií.

Podľa Dana Levyho, analytika Credit Suisse, môže byť odchod Karpathyho dôsledkom vyššie zmienených problémov. Musk ešte v marci oznámil, že Karpathy si vyberie približne štvormesačný sabatikal a Karpathy v tom čase tweetoval, že sa teší na návrat do Tesly. Keď Karpathy v polovici týždňa napísal, že sa rozhodol opustiť Teslu, Musk mu verejne poďakoval a pochválil ho za jeho prínos firme.

Autopilot sa dostal pod intenzívnejšiu kontrolu zo strany amerických regulátorov. NHTSA dokonca zahájila vyšetrovanie podozrenia, že Autopilot sa tesne pred neodvratnou nehodou sám automaticky deaktivuje, aby nemohol byť vyhlásený za jej príčinu. Pochybnosti sa objavili po tragickej nehode, pri ktorej v Tesle zahynuli dvaja pasažieri, pričom ani jeden z nich v okamihu nehody nesedel na mieste vodiča, avšak Autopilot bol vypnutý. Viac sme o tejto téme písali v článku:

Tesla - Full Self-Driving Čítajte viac Hrozí Tesle 'Dieselgate'? Úradom už dochádza trpezlivosť

Zmena vo vedúcich pozíciách Tesly nasleduje po rozhodnutí personálne zredukovať tím Autopilot. Minulý mesiac Tesla prepustila približne 200 pracovníkov a zatvorila kanceláriu v San Mateo v Kalifornii. Musk pred rokom povedal, že zodpovednosť za Autopilota zdieľali Karpathy, Ashok Elluswamy a Milan Kovac, pričom vedenie skupiny opísal ako štruktúru „rytierov okrúhleho stola“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #autopilot #Andrej Karpathy
Články podľa značiek