Mini Cooper SE: Toto je prvý elektrický kabriolet! Do výroby má na skok

Britská značka sa koncom dekády pretransformuje na čisto elektrickú. Okrem tradičného hatchbacku plánuje rozšíriť ponuku modelov aj o ďalšie karosérie. Jednou z nich bude aj kabriolet, s ktorým má bohaté skúsenosti.

18.07.2022 10:00
Mini Cooper SE Convertible Concept Foto:
Kabriolet technicky vychádza z modelu MINI Cooper SE.
debata

Na minulotýždňovom americkom podujatí „MINI takes the States“ mal svetovú premiéru koncept, alebo skôr solitér, MINI Cooper SE Convertible Concept. Ide o špeciálnu úpravu elektrického hatchbacku MINI Cooper SE, ktorá pripomína zameranie prémiovej značky patriacej do BMW Group, a tým je hravosť a radosť z jazdy.

Mini Cooper SE Convertible Concept
Mini Cooper SE Convertible Concept
+6Mini Cooper SE Convertible Concept

Spomínané podujatie sa uskutočnilo medzi Burlingtonom vo Vermonte a Greenville-Spartanburgom v Južnej Karolíne, kde mohol unikátny elektrický kabriolet predviesť fanúšikom značky, že elektrický pohon a vietor vo vlasoch dokáže priniesť rovnaké pocity, ako je tomu v prípade kabrioletov poháňaných spaľovacími motormi.

Plátenná strecha sa dá ovládať do rýchlosti 30... Foto: MINI
Mini Cooper SE Convertible Concept 4 Plátenná strecha sa dá ovládať do rýchlosti 30 km/h a otvorenie či zatvorenie jej trvá 18 sekúnd.

Kabriolet technicky vychádza z modelu MINI Cooper SE. Je 3 863 mm dlhý, 1 727 mm široký a 1 425 mm vysoký. Rázvor kolies má 2 495 mm a batožinový priestor si zachoval objem 160 litrov. Plátenná strecha sa dá ovládať do rýchlosti 30 km/h a otvorenie či zatvorenie jej trvá 18 sekúnd. Celkovo umožňuje tri nastavenia, a to otvorená, zatvorená a strešné okno.

Hoci je MINI Cooper SE Convertible Concept plne... Foto: MINI
Mini Cooper SE Convertible Concept 8 Hoci je MINI Cooper SE Convertible Concept plne funkčný, nie je určený na predaj.

Vďaka elektromotoru s výkonom 135 kW (184 k) auto zrýchli z 0 na 100 km/h za 7,7 sekundy. Podľa normy WLTP dokáže prejsť na jedno nabitie 230 km. Hoci je MINI Cooper SE Convertible Concept plne funkčný, nie je určený na predaj. Jeho cieľom je osloviť fanúšikov zážitkov za volantom.

Mini Cooper SE Resolute Edition - 2022 Čítajte aj Mini Cooper SE Resolute Edition: Limitka stavia na génoch JCW

Uvidíme, či koncept elektrického kabrioletu ostane pre značku prioritou. Pracuje totiž na novej generácii hatchbacku, ktorá vznikne už len ako elektromobil. Vo vnútri by mala byť priestrannejšia a výkon by sa mal pohybovať na úrovni 200 konských síl. Okrem toho sa počíta aj s príchodom elektrického crossoveru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #kabriolet #Mini Cooper #Mini Cooper SE #solitér
Články podľa značiek