Čína nasadila 'špiónske' autá bez policajtov. Sledovať budú Ujgurov

Ochrancovia ľudských práv hovoria o vytváraní „dokonalého policajného štátu“. Autá bez policajtov majú totiž osem kamier aj systém na rozpoznávanie tvárí. Je to citlivé zvlášť v regióne Ujgurov.

18.07.2022 16:00
debata (2)
Tam, kam nedovidia priemyselné kamery a oči... Foto: RFA
Čína - autonómne policajné autá Tam, kam nedovidia priemyselné kamery a oči policajtov, dovidia tieto autonómne sledovacie vozidlá bez posádky. Každé má až osem kamier a údaje dokáže odosielať bezpečnostným zložkám. Ich využívanie však naráža na ochranu súkromia.

V čínskom regióne Sin-ťiang v meste Karamay nasadila čínska polícia prvých 20 autonómnych sledovacích vozidiel. Podľa oficiálnych zdrojov padla voľba na Karamay preto, že je popredným digitálnym mestom v regióne a má dobré podmienky na spracovanie údajov. Neskôr sa majú rozšíriť po celom Sin-ťiangu. Vozidlá, prezývané „malá hliadka“, ktoré vyrába spoločnosť Zhongke Tianji (Xinjiang) Aerospace, sú vybavené ôsmimi monitorovacími kamerami, ktoré sa môžu otáčať v 360-stupňovom uhle. Nechýba ani softvér na rozpoznávanie tvárí. „Vozidlá zhromažďujú údaje a dodávajú ich s vysokou účinnosťou bezpečnostným zložkám,“ uvádza sa na webovej stránke vlády Sin-ťiangu.

Dáta sú zhromažďované v „integrovanej operačnej platforme“ hlavného systému hromadného sledovania. Ako píše Karamay Daily, nasadenie vozidiel zvýšilo zhromažďovanie spravodajských informácií a znížilo náklady na sledovanie, pretože jedno vozidlo nahradí až troch policajtov, ktorí by museli vykonávať 24-hodinovú hliadku na plný úväzok. O prínose pre čínsku políciu niet teda pochýb, najmä ak sú vozidlá využívané najmä v oblastiach, kde chýbajú monitorovacie kamery. Experti na čínsku politiku v Sin-ťiangu však vyjadrili aj obavy. „Toto je len ďalší krok k vytvoreniu dokonalého policajného štátu, ktorý zabezpečí úplnú moc polície,“ povedal americký novinár Geoffrey Cain.

Tesla - Autopilot Čítajte viac Trpí Čína paranojou? Teslám zakazuje jazdiť pri vojenských objektoch!

Citlivé je to najmä v regióne s komunitou Ujgurov. Podľa Caina je využitie týchto vozidiel myslené ako ďalšie varovanie. „Čínska vláda rada predstiera, že je majstrom technológie, ale to, čo v skutočnosti robí, je, že straší ľudí,“ povedal Cain. Podobný názor má aj Maya Wang, vedúca výskumníčka v Human Rights Watch, ktorá uviedla, že „nasadenie týchto áut je nepochybne súčasťou represie v regióne“. „Porušenie práva na súkromie má dominový efekt na každé jedno právo – právo vyznávať náboženstvo, právo slobodne sa vyjadrovať, právo sa združovať. Toto sú práva, o ktoré sú Ujguri a obyvatelia Sin-ťiangu pozbavení, pretože tieto technológie vytvárajú vševidiaci systém, ktorý znemožňuje ich uplatnenie.“

A to je využívanie autonómnych sledovacích vozidiel v Sin-ťiangu len v pilotnej fáze. Spoločnosť Zhongke Tianji (Xinjiang) Aerospace totiž informovala, že v pláne má vyrobiť až 300 000 takýchto áut. Už dnes „autonómni špióni“ pracujú 24 hodín denne v hlavných mestských turistických zónach a niektorých obytných komunitách, kde identifikujú ľudí a zhromažďujú údaje o podozrivých incidentoch. Vozidlá pritom spolupracujú s policajtmi, dronmi a ďalšími videosystémami. Od dokonalej kontroly nad životmi obyvateľov regiónu tak už nemusí byť tamojšia vláda ďaleko.

WeRide - robotické čistiace autá v Číne Čítajte viac WeRide: Číňania vypustili do mesta svorku strašidelých dodávok

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Čína #sledovanie #Ujgurovia #Ujguri #autonómne autá
Články podľa značiek