Tesla: Berlínska Gigafactory vyrába len biele a černe autá!

Ak nechcete čakať na Teslu Y do marca 2023, máte na výber len biely alebo čierny lak. Nič medzi tým!

18.07.2022 12:00
debata (1)
Gigafactory pri Berlíne je zatiaľ v „nábehovej“... Foto: Tesla
Tesla - Gigafactory Berlín Gigafactory pri Berlíne je zatiaľ v „nábehovej“ fáze prevádzky. Aj preto produkuje model Y len vo dvoch farbách.

Čipová kríza už naučila zákazníkov skromnosti aj trpezlivosti. Ponuka verzií áut sa rapídne zredukovala a aj tak sa na ne čaká dlhšie. Samozrejme, platíte viac. No teraz sú tu ďalšie limity. Tak napríklad Tesla začala vo svojej novej berlínskej Gigafactoty vyrábať SUV Tesla Y výlučne vo dvoch farebných odtieňoch. A to buď s čiernym lakom Solid Black, alebo bielym White Multi Coat. Fabrike to umožňuje zjednodušiť výrobnú logistiku, vyrobiť viac vozidiel a rýchlejšie ich dodať zákazníkom.

andrej-karpathy Čítajte viac Slovák, ktorý v Tesle šéfoval vývoju Autopilota, firmu opúšťa

Ako uvádza Automotive News Europe, zákazníci, ktorí si vyberú červené, modré alebo strieborné vozidlá, budú musieť čakať najmenej do marca 2023, pretože Teslu Y v týchto farbách vyrába pre Európu výlučne závod v čínskom Šanghaji. Tesla však v tomto nie je sama. Tak napríklad Renault ponúka takzvaný „Fast track“, teda zrýchlenú dodávku modelu Arkana v prípade, že si zákazníci vyberú čierny, perleťovobiely, alebo sivý odtieň laku karosérie.

Tesla - Full Self-Driving Čítajte viac Hrozí Tesle 'Dieselgate'? Úradom už dochádza trpezlivosť

Situácia s ponukou farieb by sa v prípade Tesly Y mohla zlepšiť po 12-dňovej celozávodnej prestávke, počas ktorej prejde berlínsky závod procesom optimalizácie. Výsledkom má byť skrátenie výrobného taktu zo súčasných 90 na 45 sekúnd a zavedenie trojzmennej prevádzky. Platí to aj pre lakovňu, kde boli podľa niektorých zdrojov od začiatku prevádzky v marci problémy. Postupne by sa mala vyšplhať kapacita nemeckej továrne až na 500 000 áut ročne. To je ambiciózny cieľ, pretože od apríla do konca júna tu vzniklo len asi 6 000 vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Y
Články podľa značiek