Ruskí novinári kupovali 'antisankčnú' Ladu Granta. Celkom neuspeli

Ruský AvtoVaz začiatkom júna naozaj opäť spustil výrobu. Produkuje však len model Granta bez zahraničných súčiastok. Ruskí novinári sa zaujímali o to, či sú tieto autá naozaj k dispozícii a za cenníkovú cenu. So svojimi požiadavkami neuspeli.

19.07.2022 05:00
debata (61)
Nie všetci predajcovia už majú Granty v rámci... Foto: Drom.ru
Lada Granta - predaj Nie všetci predajcovia už majú Granty v rámci línie „technologickej suverenity“, teda autá v konfigurácii Classic’22, no zároveň sú stále v predaji „staré“ verzie s určitým výberom farieba výbavy. Sú ale drahšie.

Väčšina ruských automobilke dnes kvôli západným sankciám stojí. Výnimkou je AvtoVaz. V Togliatti totiž rozbehli 8. júna výrobu „antisankčných“ verzii Lada Granta Classic'22 s karosériami sedan, liftback a kombi. Tieto autá nepoužívajú zahraničné súčiastky z „nepriateľských“ krajín. To znamená, že nie sú výrazne chudobnejšie. Ako uvádza ruský web Drom.ru, neobsahujú protiblokovací brzdový systém ABS, airbag vodiča, systém núdzového volania ERA-Glonass, imobilizér a napríklad ani elektricky nastaviteľné vonkajšie spätné zrkadlá. Pod kapotou je jediný motor – 4-valec s objemom 1,6 litra a dvojventilovou technikou. Prevodovka je výlučne manuálna.

Lada Granta Classic - 2022 Čítajte viac AvtoVaz: Tak predsa. Rusi spustili výrobu Lady z 'praveku'!

Zachovaný ostal katalyzátor aj elektronický plynový pedál. Riadiaca jednotka motora bola však nahradená za novú od ruského dodávateľa. Sedan má stáť 678 300 rubľov, liftback 698 300 rubľov a najdrahšie kombi od 705 300 rubľov. Aspoň také ceny uvádza oficiálny cenník. Vo všetkých prípadoch došlo napriek obmedzenej výbave k zdraženiu, pretože Granta Classic začínala pred vojnou na 559 000 rubľoch. Ruských novinárov z webu Drom.ru i tak zaujímalo, či sú tieto autá naozaj dostupné a či sa dajú kúpiť za oficiálne ceny. Situáciu zmapovali v celej krajine – od Sibíri až po brehy Čierneho mora.

Ani jeden predajca Lady v Rusku nedokázal... Foto: Drom.ru
Lada Granta - predaj Ani jeden predajca Lady v Rusku nedokázal ponúknuť antisankčnú Ladu Granta za cenníkovú cenu.

Stanovili si podmienku, že chcú kúpiť základný sedan s cenou maximálne 700 000 rubľov, v ktorej je aj rezerva na prípadné prvky výbavy. Rýchlo prišli na to, že oficiálna cena je len východiskom a že ruské díleri sa snažia v ťažkých časoch „vyžmýkať“ zo zákazníkov viac. V prvom rade ale nie sú v niektorých regiónoch antisankčné Granty vôbec k dispozícii. Na skladoch sú ešte predvojnové modely s ABS, samozrejme drahšie ako predtým. Tieto autá začínajú na cene 761 500 rubľov, takže sú nad limitom, ktorý si určili rukí novinári.

Lada Granta - Vladimir Putin Čítajte viac ‘Nová‘ Lada Granta vracia Rusko do praveku! Štrajkovala už v rukách Putina

Díleri sa im však snažili argumentovať, že takáto kúpa sa oplatí, pretože nedokážu garantovať, kedy príde upravená Granta Classic'22 a ani stabilitu ceny. Úspešní so svojimi požiadavkami však neboli ruskí novinári ani tam, kde už antisankčné Lady dorazili. Ani v jednom prípade nestál ponúkaný model pod do 700 000 rubľov. Díleri totiž autá dovybavili rôznym doplnkovým príslušenstvom. Napríklad antikoróznu úpravou podvozka, krytom motora a prevodovky. Alebo dodatočne namontovanou klimatizáciou. Ceny sa tiež líšili podľa regiónov. Tam, kde bol vyšší dopyt, si díleri účtovali vyššie prirážky.

Dnes na pultoch predajní Lada stále nájdete... Foto: Drom.ru
Lada Granta - predaj Dnes na pultoch predajní Lada stále nájdete „značkové“ doplnky s cenovkami na rok 2021.

Výsledkom prieskumu je zistenie, že „preformátovanú“ Ladu Granta s karosériou sedan sa za cenníkovú cenu nepodarilo novinárom kúpiť. Konečné ceny sa vyšplhali v závislosti od neželanej výbavy a regiónu na 730– až 788-tisíc rubľov. Takže preplatok voči cenníkovej cene predstavoval 51 700 až 109 700 rubľov. Ak novinári tlačili na predajcu, že chcú základnú verziu, dočkali sa odpovede, že to možné je, ale nevedia kedy a či ostane cena na pôvodnej úrovni. Pre nás je zaujímavejšia skôr informácia, že napriek nedostatku áut na ruskom trhu, sú na skladoch stále nepredané predvojnové Lady s bohatšou výbavou.

autovaz Čítajte viac Ruský trh po 4 mesiacoch: Extrémny prepad, predávajú sa len lady a ‘kórejci‘

Naznačuje to, že Rusi sa v časoch nejasných existenčných vyhliadok, do predajní Lady nehrnú. A tí, ktorí peniaze majú, zas nemajú záujem o model, ktorý má korene v deväťdesiatych rokoch. Preto je málo pravdepodobné, že by Granta Classic mohla byť zárukou prosperity tak obrieho automobilového podniku akým ešte donedávna AvtoVaz bol. Samozrejme do čias, keď bol jeho väčšinovým vlastníkom Renault a plánoval veľkú modelovú ofenzívu za pomoci zdieľania platforiem s Daciou. To všetko padlo s brutálnou inváziou ruských vojsk na Ukrajinu.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Granta #AvtoVaz
Články podľa značiek