Cadillac Celestiq: Nový elektromobil mieri priamo na Olymp. Cena tomu zodpovie

Koncept Cadillacu naznačí dizajn budúcej vlajkovej lode značky. Má ísť o exkluzívny tovar. Ročne totiž vznikne len 300 exemplárov s astronomickou cenou. Vo svete elektromobilov nič podobné nepoznáme.

19.07.2022 18:00
debata
Celestiq dostane podobne riešené zadné partie... Foto: Cadillac
Cadillac Celestiq Concept - 2022 Celestiq dostane podobne riešené zadné partie ako nový Lyriq. V porovnaní s ním však pôjde o hyperluxusný liftback.

Cadillac sa mení na čisto elektrickú značku. Všetky nové modely, ktoré predstaví, budú už len elektrické a tie súčasné so spaľovacími motormi vyradí z ponuky do konca dekády. Napokon, prvú elektrickú lastovičku už poznáme. Je ňou crossover Lyriq, predstavený len v máji. To je však naozaj iba začiatok. A aby bolo jasné, že aj napriek elektrickému prerodu sa Cadillac nemieni vzdať postu vlajkovej lode koncernu General Motors, zakrátko predstaví koncept Celestiq. Ten bude viac než len novým elektromobilom. Zo sériovej verzie, ktorá zamieri k zákazníkom pravdepodobne koncom roka 2023, má totiž vznikať len 300 exemplárov ročne a cena každého z nich bude atakovať cenovú úroveň modelov Rolls-Royce či Bentley.

Cadillac Allanté - história Čítajte viac Cadillac Allanté: 'Lietajúci prepadák' má 35. Vznikal na najdlhšej linke sveta

A keďže premiéra štúdie sa blíži, Cadillac zverejnil prvé čiastočné snímky pripravovanej novinky. Zachytávajú prednú aj zadnú časť. Niektoré dizajnové prvky celkom neprekvapia, pretože sme ich už videli na sériovom Lyriqu. Zaslepenú masku v tvare loga automobilky tak budú kopírovať prísne vertikálne umiestnené LED svetlá. Zadné svetlá budú členené do dvoch blokov v tvare písmena L. Zásadným rozdielom v porovnaní s Lyriqom je však fakt, že Celestiq bude mať bližšie ku konvenčným Cadillacom. Nepôjde teda o SUV, ani o crossover. No o celkom bežný Cadillac tiež rozhodne nepôjde, pretože dizajnéri dali prednosť karosérii typu liftback či skôr fastback. To je z hľadiska aerodynamiky skvelé riešenie. Podobne ako digitálne zrkadlá.

Cadillac Celestiq Concept - 2022
Cadillac Celestiq Concept - 2022
+7Cadillac Celestiq Concept - 2022

Interiér má ponúknuť extrémny priestor a luxus pre štyroch cestujúcich usadených v samostatných, plne nastaviteľných sedadlách. Ako vidieť z čiastkových snímok, panoramatická strecha je rozdelená do štyroch častí. Priehľadnosť každého panela je pritom možné regulovať samostatne. Palubnú dosku bude tvoriť súvislý pás displejov. A ďalšie budú mať k dispozícii zadní pasažieri. Zaujímavú atmosféru dotvára provokatívne červené čalúnenie. Celestiq sa bude môcť tiež pochváliť veľkým batožinovým priestorom. Techniku zatiaľ automobilka tají, no Celestiq nepochybne využije variabilnú elektrickú platformu Ultium, ktorá „podopiera“ nielen nový Lyriq, ale aj GMC Hummer.

Cadillac Lyriq - 2022 Čítajte viac Cadillac Lyriq: Elektrická budúcnosť už štartuje. Možno bude aj európska

V hre je pohon oboch náprav, dojazd 600 km, rýchle nabíjanie výkonom až 350 kW či riadenie všetkých štyroch kolies. Viac sa o Celestiqu dozvieme 22. júna, keď sa predstaví v plnej kráse. A čo cena? Sériový model sa má pohybovať na úrovni 300 000 dolárov!. Tam však Celestiq len začne, pretože automobilka umožní každému zákazníkovi dotvoriť si svoj luxusný elektromobil podľa vlastných predstáv. Podobne, ako to umožňujú prestížne britské značky. Aj preto bude výroba prebiehať z veľkej časti ručne, čo je vo svete elektromobilov nevídané. Zdá sa, že Cadillac sa bude pomocou Celestiqu snažiť vrátiť na samotný automobilový Olymp, z ktorého sa musel porúčať už pred mnohými desaťročiami, keď ho doslova „prevalcovali“ nemeckí prémioví konkurenti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Cadillac #Cadillac Celestiq
Články podľa značiek