VW predstavuje nový motor 1,5 TSI evo2. Bude ešte úspornejší

Volkswagen to ešte so spaľovacími motormi „nebalí“. Predstavuje vylepšený preplňovaný 4-valec. Premiéru bude mať v populárnom T-Rocu. Neskôr dorazí aj v plug-in hybridnej verzii.

20.07.2022 12:00
debata
Vylepšená verzia motora 1,5 TSI evo2 je... Foto: Volkswagen
VW - motor 1,5 TSI evo2 - 2022 Vylepšená verzia motora 1,5 TSI evo2 je predvojom spaľovacích motorov, ktoré splnia emisnú normu Euro 7. Aj vďaka nižšiemu treniu, účinnejšej redukcii emisií a rozsiahlej elektrifikácii.

Volkswagen síce masívne investuje do čistých elektromobilov, ale odpísať klasické modely so spaľovacími motormi ešte nemôže. A už myslí na emisnú normu Euro 7. Blíži sa k nej novou verziou svojho preplňovaného benzínového 4-valca 1,5 TSI evo. Ide o kľúčovú pohonnú jednotku, pretože je najpredávanejším motorom značky. Nájdeme ho od Pola až po Passat Variant. Novinka s prívlastkom evo2 ho robí ešte účinnejším a úspornejším.

VW ID Concept - 2016 Čítajte viac Koncern VW sa vraj opäť 'topí' v softvéri. Luxusné modely môžu meškať tri roky!

S emisiami bojuje vďaka novému trojcestnému katalyzátoru a filtru pevných častíc, ktoré sa teraz nachádzajú v jedinom module, navyše bližšie k motoru, čo znamená lepšie čistenie výfukových plynov, a to za použitia menšieho množstva drahých kovov. Ďalšou inováciou je vylepšený systém deaktivácie valcov ACTplus. Vďaka nemu môže motor pracovať bez spaľovania v druhom a treťom valci v širšom spektre otáčok a zaťaženia. Zároveň má byť jeho chod v úspornom móde nepostrehnuteľný.

Premiéru bude mať nový motor v atraktívnom SUV... Foto: Volkswagen
VW T-Roc Cabriolet 1,5 TSI evo2 - 2022 Premiéru bude mať nový motor v atraktívnom SUV VW T-Roc, vrátane otvorenej verzie Cabriolet.

Popri preplňovaní je motor tiež vybavený novým priamym vstrekovaním paliva s tlakom až 350 barov. Má tiež plazmou potiahnuté steny valcov, čo znižuje trenie a nové chladiace kanály, ktoré umožňujú optimalizovať teplotu spaľovacieho procesu. Aj naďalej motor využíva takzvaný Millerov cyklus, ktorý spočíva v skoršom zatváraní sacích ventilov. Navrhnutý je tak, aby vedel v budúcnosti spaľovať nielen klasický benzín, ale aj syntetické palivá a je prispôsobený pre rozsiahlu elektrifikáciu.

VW ID.7- skice 2022 Čítajte viac VW ID.7: Toto sú prvé skice nástupcu Passata! Zatiaľ sa volá Aero Novinka bude mať premiéru v modeloch T-Roc a T-Roc Cabriolet s výkonom 110 kW. Neskôr sa predstaví v plug-in hybridnej hnacej sústave, kde nahradí motor 1,4 TSI. V takejto podobe by mala produkovať výkon až 200 kW. Počíta sa s ním napríklad v nabíjateľnom Passate a Superbe. Vývoj spaľovacích motorov zdôvodňuje automobilka tým, že hoci plánuje mať v roku 2030 na linkách až 70 % čistých elektromobilov, stále existujú regióny, kde sa elektrická mobilita etabluje pomaly. V súčasnosti vyrába VW ročne štyri milióny motorov TSI radu EA211.
VW T-Roc Cabriolet - 2021
VW T-Roc Cabriolet - 2021
+12VW T-Roc Cabriolet - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW T-Roc #VW T-Roc Cabriolet #motor TSI
Články podľa značiek