Cupra D28 Formentor e-Hybrid: Táto superjachta zvláda dve hodiny na elektrinu!

Španielska Cupra sa snaží vytvoriť okolo novej značky „univerzum“ zážitkov. A tak sa púšťa aj do experimentov. Napríklad tých na mori. Výsledkom je futuristická Yachta D28 Formentor, inšpirovaná adrenalínovým imidžom Cupry. Pritom sa vie tváriť ako nevinný baránok. Má totiž hybridný pohon.

20.07.2022 18:00
debata
Nová verzia jachty D28 Formentor e-Hybrid má je... Foto: Cupra
Cupra D28 Formentor e-Hybrid - 2022 Nová verzia jachty D28 Formentor e-Hybrid má je navrhnutá v spoplupríci s katalánskym výrobcom jácht De Antonio Yachts.

Cupre sa na rozdiel od iných európskych značiek extrémne darí. Aj preto, že okolo nových modelov dokázala vytvoriť výnimočnú atmosféru. V priebehu štyroch rokov Cupra doslova „explodovala“. Cez svoje predajne Cupra Master a reprezentatívne „galérie“ Cupra City Garage predala už takmer 200 000 áut! Debutovala s nabrúseným SUV Cupra Ateca, neskôr pridala Cupru Leon, nasledoval prvý autorský model Formentor, na ktorý pripadá už 100 000 regis­trácií, a tiež prvý čistý elektromobil Cupra Born, „ukradnutý“ v poslednej chvíli Seatu.

Cupra D28 Formentor e-Hybrid - 2022
Cupra D28 Formentor e-Hybrid - 2022
+2Cupra D28 Formentor e-Hybrid - 2022

A k tomu všetkému chystá tri nové modely – plug-in hybridné SUV Terramar, elektrické SUV-kupé Tavascan a provokatívny mestský elektrický hatchback UrbanRebel. Aby udržala pozornosť publika, púšťa sa však aj do iných projektov. Napríklad v spolupráci s barcelonským výrobcom luxusných jácht De Antonio Yachts ponúka od roku 2020 štýlovú 8-metrovú jachtu D28 s výkonom 298 kW, teda rovných 400 koní. A teraz ponuku rozširuje o verziu D28 Formentor e-Hybrid. Futuristicky pôsobiace plavidlo ostrých tvarov sa inšpiruje crossoverom Cupra Formentor.

Luxusné plavidlo má na dĺžku osem metrov a... Foto: Cupra
Cupra D28 Formentor e-Hybrid - 2022 Luxusné plavidlo má na dĺžku osem metrov a priam minimalistické tvary.

Vidieť to napríklad na modrom laku trupu Petrol Blue, typickom pre Cupry. K dispozícii je však aj voliteľná farba Graphene Grey, prevzatá opäť z farebnej palety osobných áut španielskej značky. Dizajn dotvárajú dodatočné čierne akcenty. Paluba je pokrytá umelým teakovým drevom. No to najdôležitejšie sa skrýva v útrobách. Cupra D28 Formentor e-Hybrid je totiž vybavená hybridnou sústavou. Okrem spaľovacieho motora má v talóne dva elektromotory so zaťahovateľnými lodnými skrutkami. Dôvod?

Pohon zabezpečujú buď výkonné spaľovacie... Foto: Cupra
Cupra D28 Formentor e-Hybrid - 2022 Pohon zabezpečujú buď výkonné spaľovacie motory, alebo dvojica elektromotorov napájaných z li-ion batérie. Jej kapacita má stačiť na dve hodiny bezemisnej plavby.

Kým so spaľovacím motorom sa môže plávajúca Cupra pohybovať po vodnej hladine maximálkou až 40 uzlov, čo je 74 km/h, elektrický pohon jej umožňuje prevádzku v oblastiach so sprísnenými emisnými limitmi a vo vybraných prístavoch a na jazerách. Výkon dvojice elektromotorov je 30 kW, čo znamená možnosť pohybu rýchlosťou ôsmich uzlov (17 km/h). Kapacita li-ion batérie, uloženej v prednej časti trupu, stačí na dvojhodinovú prevádzku v bezemisnom a bezhlučnom režime rýchlosťou šesť uzlov za hodinu (11 km/h).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jachta #Cupra #Cupra Formentor
Články podľa značiek