Hyundai vyvíja lacný elektromobil. Stáť má 'iba' 20 000 eur

Nielen Volkswagen sa snaží vyvinúť cenovo dostupný elektromobil. Podobný plán oznámil pre Európu aj Hyundai. Jedným dychom však dodáva, že to nie je ľahké. Možno elektrifikuje niektorý z klasických modelov.

26.07.2022 18:00
debata (2)
Najlacnejší elektromobil Hyundaia by mohol... Foto: Hyundai
Hyundai Casper Najlacnejší elektromobil Hyundaia by mohol vzniknúť elektrifikáciou už existujúceho modelu. Napríklad malého Casperu s prvkami mestského SUV

Hyundai je na poli elektromobilov silným hráčom. Na trhu ma revolučný Ioniq 5, predstavil sedan Ioniq 6, chystá SUV Ioniq 7 a do konca dekády chce mať v ponuke celkovo 11 čisto elektrických modelov. Jedným z nich by mal byť aj malý mestský elektromobil. A pre automobilku bude najväčšou výzvou. Má byť totiž najlacnejším z nich. Cena je stanovená na 20 000 eur. Vo svete bežných áut je to veľkorysý rozpočet, ale nie vo svete elektromobilov. Na podobnom projekte pracuje aj Volkswagen, no ten priznal, že cenu svojho základného elektromobilu bude musieť zvýšiť na 25 000 eur.

Hyundai Ioniq 6 (2022) Čítajte viac Ioniq 6: Hyundai predstavil jeden z najočakávanejších elektromobilov tohto roku!

Dôvodom je stále vysoká cena technológie, najmä drahých batérií, a tiež vysoká hmotnosť, ktorá si vyžaduje solídnejšiu, a teda aj drahšiu konštrukciu celého vozidla. „Každý vie, že 20 000 eur je cieľom pre tento typ auta,“ povedal pre Automotive News Andreas-Christoph Hofmann, šéf marketingu európskeho Hyundaia. Zároveň ale priznal, že zákazníci si budú musieť na takýto elektromobil ešte nejaký ten čas počkať. Až dovtedy, kedy bude vyrába takéto auto rentabilné. Vytvoriť zatiaľ zisk na elektromobile s uvedenou cenou, je dnes totiž takmer nemožné. Nie je preto vylúčené, že elektrický „základ“ Hyundaiu by mohol vzniknúť na báze nieketorého z existujúcich modelov. Napríkald na Hyundai Casper.

Hyundai Ioniq 7 - ilustrácia 2022 Čítajte viac Hyundai Ioniq 7: Takto by mohlo vyzerať 7-miestne elektrické SUV v sérii

Najlacnejším elektromobilom tak zatiaľ zostáva Dacia Spring. U nás za 16 700 eur. Tá má však miniatúrne rozmery, miniatúrne batérie, dlhú dobu nabíjania, krátky dojazd a mimoriadne skromné vybavenie. Touto cestou ale Hyundai rozhodne ísť nechce. Novinka má byť plnohodnotným mestským hatchbackom bez zásadných kompromisov. Asi ako pripravovaní konkurenti z dielne Volkswagenu, Škody a španielskej Cupry. Na svete sú už dva koncepty na túto tému – VW ID. Life a Cupra UrbanRebel. Niet pochýb o tom, že“lacný“ elektromobil Hyundia dostane aj súrodenca s logom sesterskej Kie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #elektromobily
Články podľa značiek