Brembo: Revolučné brzdy Sensify fungujú. Je to najväčší zlom od ABS

Renomovaný taliansky výrobca bŕzd spúšťa najväčšiu revolúciu za posledné desaťročia. Jeho „zázračné“ brzdy regulujú brzdný tlak na každom kolese individuálne. Premiéru budú mať pravdepodobne v Tesle.

29.07.2022 14:00
debata (11)
Brzdy Sensify budú ovládané aktuátormi, teda... Foto: Brembo
Brembo Sensify - 2022 Brzdy Sensify budú ovládané aktuátormi, teda plne elektronicky, bez nutnosti mechanického spojenia s brzdovým pedálom. A tiež bez zložitého hydraulického rozvodu.

Nový brzdový systém Sensify klasifikuje Brembo ako najväčší pokrok od konca sedemdesiatych rokov, keď prišiel na svet protiblokovací brzdový systém ABS. Klasické brzdy totiž zbavuje priameho prepojenia medzi brzdovým pedálom a samotnými brzdami. Brzdový pedál len zadáva povel riadiacej jednotke. Sú vlastne dve – každá pre jednu z náprav, pričom každá reguluje brzdný tlak individuálne pre pravé a ľavé koleso. Brzdové platničky sú síce ku kotúčom pritláčané silou hydrauliky, no tú už negeneruje klasický brzdový valec, ale elektronický aktuátor. Takto riešené brzdy môžu brať do úvahy omnoho viac parametrov, ktoré ovplyvňujú činnosť a účinok bŕzd na základe okamžitých podmienok. A nepotrebujú ani zložitý hydraulický rozvod.

Continental - bubnové brzdy Čítajte viac Continental: Brzdy budúcnosti budú vraj z minulosti

Riadiaca jednotka Sensify zohľadňuje napríklad typ povrchu vozovky, hmotnosť vozidla, okamžité zaťaženie náprav, rýchlosť či natočenie volantu. O to presnejšie vedia brzdy dávkovať brzdný moment, a to úplne nezávisle pre každé z kolies. Do systému Sensify je zároveň možné ľahko integrovať aj ďalšie funkcie bŕzd ako stabilizáciu a protipreklzový systém či systémy na zlepšenie trakcie. Klasické ABS potrebovať nebudú, pretože namiesto toho, aby príliš vysoký brzdný tlak pri blokovaní kolesa znižovali, blokovaniu zabránia vopred správnym brzdným tlakom. Elektronické brzdy si budú tiež lepšie rozumieť s asistenčnými systémami. Výsledkom má byť kratšia brzdná dráha, rýchlejšie reakcie, rovnaký brzdný účinok pri neobsadenom či plne obsadenom a naloženom vozidle.

Výhodou je individuálne riadená brzdná sila pre... Foto: Brembo
Brembo Sensify - 2022 Výhodou je individuálne riadená brzdná sila pre každé z kolies, a to na základe veľkého počtu faktorov. Brzdový pedál bude len zadávať povel.

Navyše si môže vodič nastaviť spätnú väzbu brzdového pedála v niekoľkých úrovniach. Dokonca pomocou aplikácie. Brzdy Sensify ocenia aj konštruktéri áut, keďže sú kompaktnejšie a ľahšie, čo znamená menej neodpružených hmôt a lepšiu stabilitu. Životnosť systému má zodpovedať životnosti auta. Meniť sa budú len platničky a kotúče. A zvlášť výhodné majú byť pre motocykle, ktoré sú oveľa viac citlivé na zmenu hmotnosti a zaťaženia kolies. Pre prípad poruchy je tu záložný elektrický zdroj. „Brembo posúva hranice toho, čo je možné dokázať s brzdovým systémom, a otvára vodičom úplne nové príležitosti na zlepšenie ich skúseností na ceste a prispôsobenie reakcie bŕzd ich štýlu jazdy. Sensify dáva vodičom pokoj, ktorý hľadajú,“ povedal generálny riaditeľ Brembo Daniele Schillaci.

Brembo predviedlo revolučné brzdy Sensify na... Foto: Brembo
Brembo Sensify - 2022 Brembo predviedlo revolučné brzdy Sensify na Teslách 3 a S. Novinári boli ich prácou uveličení.

A nejde o samochválu. Nové revolučné brzdy si totiž mohli vyskúšať novinári. Z testov odchádzali ohromení. Zlepšenie bolo evidentné na mokrom aj suchom povrchu. Brzdy tiež dokázali eliminovať nedotáčavosť v zákrute pri brzdení a dokonca mali pozitívny vplyv pri prudkých vyhýbacích manévroch. Zjavná bola aj okamžitá reakcia na zošliapnutie plynového pedálu, hoci elektronika musí najprv spracovať množstvo dát a až potom rozhodnúť o správnej „dávke“ brzdného účinku. V každom prípade má Brembo nový systém posvätený oficiálnou homologizáciou, takže sa môže vydať do sveta. Zatiaľ však slávna talianska spoločnosť neprezradila, kde bude brzdový systém Sensify debutovať.

Brembo osvetlené strmene Čítajte viac Brembo má osvetlené brzdové strmene. Zatiaľ len pre motorky

Zmluvu už však má podpísanú s nemenovanou automobilkou. A tá revolučné brzdy nasadí v roku 2024. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o Teslu, keďže práve na Teslách svoj Sensify Brembo skúšalo a rovnako za volant exemplárov osadených revolučnou novinkou posadilo novinárov. Konkrétne do Tesly 3 a Tesly S. Zvlášť pri elektromobiloch by mohli mať nové brzdy výrazný efekt, keďže tieto autá sú kvôli batériám ťažšie ako ich konvenční konkurenti. Na druhej strane však využívajú rekuperáciu, takže Sensify by si nemuseli siahnuť až na dno svojich schopností.

Brembo Sensify - 2022
Brembo Sensify - 2022
+7Brembo Sensify - 2022

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Brembo #Brembo Sensify
Články podľa značiek