Úžasný most v Los Angeles museli zavrieť. Ilegálne preteky nemali konca

Mestský viadukt je dominantou metropoly západného pobrežia USA. Lenže nie všetci ho používajú v súlade s jeho primárnym účelom. Radnica musela zakročiť. Dočasne ho uzavrela a pristúpi k opatreniam, ktoré zabránia chuligánstvu.

01.08.2022 18:00
Novy most v LA - ilegalne preteky - uzavretie 1 Foto:
Most 6th Street Viaduct otvorili pred niekoľkými týždňami, no momentálne je dočasne uzavretý.
debata

Mosty predstavujú pre väčšinu ľudí praktické stavby, ktoré dokážu skrátiť čas cesty a tým aj ušetriť náklady na prepravu. Pre architektov a urbanistov ide však o príležitosť, ako mesto zveľadiť a prilákať doň turistov. Napokon, slovné spojenie „ikonický most“ je pomerne zaužívané.

Pôvodný most s názvom Sixth Street Bridge... Foto: Kevin Break / laconservancy.org
Sixth Street Bridge - Kevin Break laconservancyorg Pôvodný most s názvom Sixth Street Bridge otvorili v roku 1932 a v jeho strede sa týčili dva masívne betónové oblúky.

Medzi také patril aj most v kalifornskom Los Angeles s názvom Sixth Street Bridge. Otvorili ho v roku 1932 a v jeho strede sa týčili dva masívne betónové oblúky. Okrem estetickej stránky však musí byť most aj bezpečný a odolný voči živelným katastrofám. Začiatkom nového tisícročia však kontroly odhalili nedostatky v konštrukcii mosta, ktorý by sa pri zemetrasení mohol zrútiť a mesto teda pristúpilo k jeho zbúraniu a výstavbe nového viaduktu.

Architektúra súčasného mosta je tvorená... Foto: Michael Maltzan Architecture
Novy most v LA - ilegalne preteky - uzavretie Architektúra súčasného mosta je tvorená viacerými oblúkmi na každej strane.

K demolácii došlo v roku 2016 a začala sa výstavba nového diela nazvaného 6th Street Viaduct. Navrhol ho architekt Michael Maltzan a mesto do jeho výstavby investovalo 588 miliónov dolárov (približne 576 miliónov eur). Most otvorili pred niekoľkými týždňami, no momentálne je dočasne uzavretý. Dôvodom nie sú konštrukčné chyby, ale ľudia, ktorí most zneužívajú hlavne na ilegálne pouličné preteky.

Most láka milovníkov adrenalínu a skateboardingu. Foto: Twitter
Novy most v LA - ilegalne preteky - uzavretie 2 Most láka milovníkov adrenalínu a skateboardingu.

Podobným aktivitám slúžil chuligánom aj pôvodný most a tí si dvojpruhovú cestu v každom smere premenili na pretekársku dráhu aj v prípade novej stavby. Navyše architektúra súčasného mosta je tvorená viacerými oblúkmi na každej strane, čo láka milovníkov adrenalínu a skateboardingu. Okrem toho výtržníci využívajú most ako miesto nakrúcania videí na sociálne siete.

Chorvátsko Bosna Čína most Pelješacký otvorenie Čítajte aj Chorváti otvorili Pelješacký most veľkolepo. Pozrite si fotogalériu

Náčelník losangelskej polície Michael Moore uviedol, že po otvorení mosta už udelili 60 pokút a zabavili šesť vozidiel. O súčinnosť požiadal všetkých obyvateľov mesta. Dočasná uzávera poslúži na inštaláciu retardérov a bariér, čo výrazne ovplyvní plynulosť premávky. Navyše mesto ani nespresnilo, dokedy uzávera potrvá, čo môže značiť, že ďalšie opatrenia ešte pribudnú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chuligáni #Los Angeles #Most
Články podľa značiek