TVR Griffith: Nekonečné čakanie sa kráti. Legenda ožije do dvoch rokov

Britské TVR predstavilo už roku 2017 prototyp úžasného „analógového“ kupé Griffith. K zákazníkom sa však stále nedostalo. Stať sa tak má vraj o dva roky a mimo hry nie je ani elektrická verzia.

02.08.2022 18:00
debata
Ikonický Griffith mal byť realitou už pred... Foto: TVR
TVR Griffith - 2018 Ikonický Griffith mal byť realitou už pred piatimi rokmi. Jeho výroba sa však nikdy nezačala, hoci naň čakali stovky záujemcov.

Pred piatimi rokmi TVR ukázalo fascinujúce kupé Griffith – produkt, ktorý vznikol v spolupráci spoločností Gordon Murray Design a Cosworth. Teda zo spolupráce firmy slávneho konštruktéra monopostov F1, ale aj McLarenu F1 a rovnako slávneho producenta motorov. Bohužiaľ, smola, ktorá TVR sprevádzala od roku 2006, keď značka takmer zanikla, reinkarnovanú automobilku neopustila. Prototyp totiž nikdy nezamieril na montážne linky, hoci na nezáujem sa sťažovať naozaj nemohol. Situácia sa však vraj mení.

Gordon Murray T.50 - 2022 Čítajte viac Gordon Murray T.50: ‘McLaren F1‘ vstal z mŕtvych. Vyráža dych každým detailom

Vyplýva to z rozhovoru britského Autocaru s majiteľom značky Lesom Edgarom. Ten informoval, že TVR sa podarilo získať významného investora. „Teraz máme správneho partnera a správny smer k vybudovaniu udržateľnej budúcnosti prostredníctvom rodiny elektrických vozidiel,“ povedal Edgar. Dokonca uviedol, že TVR vybuduje novú továreň a výrobu spustí v roku 2024. Takže sa bavíme nielen o záchrane Griffithu, ale o skutočnom reštarte značky, ktorá počíta s elektromobilmi a ponukou viacerých modelov.

TVR Griffith je auto pre nadšencov. Z... Foto: TVR
TVR Griffith - 2018 TVR Griffith je auto pre nadšencov. Z elekrtronických pomocníkov má len ABS.

Ako prvý sa predstaví práve Griffith, ktorý by si mal zachovať koncepciu prototypu, teda ľahkú karosériu z kompozitov, vyrobenú technológiou iStream od Gordona Murraya, aj atmosférický motor V8 z dielene Cosworthu s výkonom 368 kW, teda rovných 500 koní. A keďže ide o klasiku, Griffith má poháňané výlučne zadné kolesá cez 6-stupňový manuál. Vznikne však aj jeho elektrická verzia. Konverzia by nemala byť až taký problém, pretože Griffith má už teraz vďaka Murrayovi úplne vodorovnú podlahu a je dostatočne ľahký, aby kompenzoval hmotnosť batérií.

TVR Griffith - 2018
TVR Griffith - 2018
+11TVR Griffith - 2018

Okrem Griffithu už TVR vyvíja celkom novú, čisto elektrickú platformu, na ktorej má vzniknúť sedan, SUV, prípadne crossover. Nová továreň by mala vyrásť vo Walese. Šéf značky Jim Berriman však naznačil, že vylúčená nie je ani produkcia na iných kontinentoch, teda mimo Veľkej Británie. Z toho možno vytušiť, že TVR chystá globálnu ofenzívu. Začne však na domácom trhu, kde vytvorí tri zastúpenia alebo skôr „galérie“, kde si budú môcť záujemcovia novinky vyskúšať. Inšpirácia Teslou je zjavná aj v tom, že TVR bude vozidlá predávať online.

Gordon Murray T.33 - 2022 Čítajte viac GMA T.33: Toto auto snov od Gordona Murraya má V12 a manuál!

Za nový Griffith si bude TVR účtovať v úvodnej edícii 90 000 libier, čo je 107 000 eur. Nie je to málo, ale je len hŕstka automobiliek, ktoré vám dnes ponúknu takýto fascinujúci návrat do minulosti bez zbytočnej elektroniky. Bude to teda skutočná analógová Nirvána. Veď Griffith má zrýchľovať na stovku vďaka svojmu atmosférickému srdcu za štyri sekundy a dosiahnuť maximálku 322 km/h. Parametre elektrickej verzie známe nie sú, ale zaostávať rozhodne nebude. Britské médiá odhadujú jej cenu na 150 000 libier, čo je viac ako 178 000 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gordon Murray #TVR #Cosworth #TVR Griffith
Články podľa značiek