Autá chýbajú aj v Amerike. Díleri zákazníkov 'vydierajú' vysokými prirážkami

Šéf amerického General Motors sa hnevá na niektorých vlastných dílerov a aj špekulantov medzi zákazníkmi. Vraj kazia meno značke.

09.08.2022 14:00
chevrolet corvette z06 Foto:
K nedostatkovým autám, pri ktorých sa špekuluje s cenami, patrí aj nový Chevrolet Corvette Z06.
debata

Vysoké ceny áut a dlhé čakacie doby na niektoré žiadané modely zďaleka nie sú len problémom Európy. Rovnaké problémy majú aj v zámorí. A to využívajú rôzni špekulanti, čiastočne dokonca aj priamo díleri. Až do takej miery, že koncern General Motors sa proti nim rozhodol zakročiť.

Prvýkrát už v januári tohto roku a keďže sa situácia nezlepšila, opätovne aj teraz. Samotní predajcovia (presnejšie časť z nich) totiž na nedostatok áut zareagovali tak, že začali požadovať dodatočné rezervačné poplatky za garanciu dodania auta, uzatvárali neautorizované obchody a účtovali zákazníkom za rýchle dodanie auta oveľa vyššie ceny, než sú tie oficiálne.

Mercedes-Benz S 500 INTELLIGENT DRIVE Čítajte viac Autá budú ešte drahšie! Europoslanci chcú do nich zaviesť ďalšiu povinnú výbavu

„Biznisplán“ individuálnych špekulantov je podobný. Spočíva v tom, že žiadané modely si vopred rezervujú a aktuálne ich s výraznou prirážkou kvôli „komplikovanej situácii na trhu“ ponúkajú tým, ktorým sa na nové auto koncernu GM nechce mesiace čakať, alebo naň čakať nemôžu. Predražené autá predávané len pár dní alebo maximálne týždňov po ich nadobudnutí novými majiteľmi však kazia imidž samotnému koncernu GM takmer rovnako ako špekulácie samotných predajcov.

A o ktoré modely predbežne ide? S prehnane vysokými prirážkami sa predávajú hlavne modely Cadillac Escalade-V, Chevrolet Corvette Z06, GMC Hummer EV a je vysoký predpoklad, že takto budú ponúkané prakticky všetky SUV z modelového roku 2023. Koncern preto listom požiadal dílerov, aby takému spôsobu predaja áut aktívne bránili.

Jazdene auta ilustracny Čítajte viac Carvago: Predajcovia začínajú špekulovať, aby mohli jazdené autá predať drahšie

Ako sa to dá situácia napraviť, vysvetlil Steve Carlisle, prezident GM North America, ktorý zároveň predajcov opakovane vyzval, aby autá predávali „za férové ceny“. „Keď sú vozidlá rýchlo po nákupe opäť predané, najmä neautorizovanými predajcami alebo predajcami, ktorí nerešpektujú štandardy GM, vytvára to u zákazníkov voči značke negatívny dojem a poškodzuje jej dobré meno,“ uviedol Carlisle v liste.

Podľa neho by zákazníci, ktorí si nedostatkové modely kúpia mali mať možnosť „posunúť ich ďalej“ najskôr po roku od ich zakúpenia. Ak ich predajú skôr, tak na takto predané autá by koncern mohol obmedziť poskytovanú záruku a tých, ktorí autá rýchlo predajú by znevýhodnil v objednávkovom systéme pri ďalšej kúpe. Samotní díleri budú pri špekulatívnych predajoch riskovať okamžitú stratu licencie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #General Motors #čipová kríza #nedostatok áut #Steve Carlisle #vysoké ceny áut
Články podľa značiek