Chystá Toyota malý roadster? Pomôcť má Daihatsu a Suzuki

Pod GR Yarisom by sa mohlo objaviť ešte jedno malé športové auto. Možno benzínový roadster so zadným náhonom. Toyota by pri ňom využila techniku Suzuki aj Daihatsu.

03.08.2022 18:00
debata (2)
Toto je síce vízia novej generácie legendárnej... Foto: Toyota
Toyota MR2 Concept Toto je síce vízia novej generácie legendárnej Toyoty MR2, ale novinka by sa ňou mohla inšpirovať.

Toyota má dnes pomerne rozsiahly program športových áut. Veď v ponuke je reinkarnovaná GR Supra, kupé GR86 aj dve ostré GR verzie Corolly a Yarisu. Mnohé automobilky môžu Toyote len a len závidieť. A to Toyota ešte nekončí. Už dávnejšie totiž sľúbila príchod tretieho člena rodiny kupé. Pod Suprou a GR86 by sa tak mohlo objaviť čosi menšie, hoci pôvodne japonská automobilka takéto špekulácie popierala. Časy sa však menia.

Toyota - vodíkový motor Čítajte viac Japonci chcú zachrániť spaľovacie motory. Automobilky založili veľkú asociáciu

Magazín Forbes informoval, že novinka by mala vzniknúť v spolupráci so Suzuki a s Daihatsu. To asi neprekvapí, pretože Toyota je priaznivcom kooperácií už dlhé roky. GR86 vyrába so Subaru a Supru s BMW. Malý športiak by mal využiť platformu GR Yarisu, teda architektúru GA-B, čo však je zaujímavé, so zadným náhonom. A keďže pôjde o malé a ľahké auto, vystačí si s litrovým 3-valcom naladeným na 110 kW. Ten by mal byť zas dielom Suzuki. A nie je vylúčené, že pôjde o motor z motocykla.

Toyota GR Supra iMT - 2022 Čítajte viac Toyota GR Supra iMT: A je to tu. Legende vrátili manuál!

V hre by mohla byť aj manuálna prevodovka, ale ak pôjde o elektrifikovaný pohon, predpokladajme, že prednosť dostane automat. Je však možné, že novinka, ktorá sa dostane na trh pod troma značkami, ostane nakoniec ázijskou záležitosťou, takže v Európe sa s ňou nestretneme. Bolo by to však príjemné spestrenie. Hoci pokusy o malý roadster či kupé boli na starom kontinente neúspešné. Spomeňme Smart roadster alebo Mini Rodster. Sú dávno minulosťou, pretože registráciami nepresvedčili natoľko, aby dostali nástupcov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #kupé #Suzuki #roadster #Daihatsu
Články podľa značiek