Rolls-Royce pracuje na nukleárnom mikroreaktore. Možno zmení svet!

Načo stavať jadrovú elektráreň, keď môžete mať malý nukleárny reaktor. Zmestí sa do kontajnera a doviezť ho môžete kamkoľvek. Možno zbaví svet závislosti od fosílnych palív. Na projekte amerického ministerstva obrany pracuje aj Rolls-Royce.

04.08.2022 14:00
debata
Nukleárny mikroreaktor má byť mobilný. Jeho... Foto: SHUTTERSTOCK, BWTX
Rolls-Royce - nukleárny mikroreaktor Pele Nukleárny mikroreaktor má byť mobilný. Jeho komponenty sa totiž zmestia do štandardizovaného kontajnera.

Svet je v energetickej aj klimatickej kríze. Vojna na Ukrajine to len a len zvýraznila. Energie treba stále viac, no zároveň je potrebné, aby pri jej výrobe nevznikali emisie skleníkových plynov. Jadrová energia reprezentovaná veľkými jadrovými elektrárňami je síce jednou z ciest, ale už viackrát sa ukázalo, že je problematická. Náklady na výstavbu, prevádzku ale najmä na uskladnenie jadrového paliva a sanáciu prípadných škôd, nakoniec zatienili efekt „jadra“. V menšom by to ale možno šlo. Americké ministerstvo obrany preto už v roku 2019 vyhlásilo súťaž na vývoj jadrového mikroreaktora, ktorý by bol mobilný a dalo by sa ho využiť prakticky kdekoľvek.

Cadillac World Thorium Fuel Concept Čítajte viac Nahradí benzín tórium? Ak áno, nebudeme už nikdy tankovať

Teraz došlo v projekte s nazvanom Pele k posunu, pretože ministerstvo oznámilo firmy, ktoré sa budú na vývoji podieľať. Popri BWXT, Northrop Grumman, Aerojet Rocketdyne a Torch Technologies figuruje v zozname zúčastnených aj Rolls-Royce. Pravdepodobne sa postará o turbínu generátora. Systém má pozostávať z modulov, ktoré nebudú dlhšie ako šesť metrov, aby ich bolo možné prevážať štandardným kontajnerom po ceste, na vode, železnicou alebo vo vzduchu. Samotný vysokoteplotný, plynom chladený reaktor, bude využívať palivo TRISO, čo je nízko obohatený urán. Na sprevádzkovanie systému má stačiť 72 hodín. Na deaktiváciu, ktorá zahŕňa ochladenie a odpojenie od siete treba zhruba týždeň.

Mikroreaktor využije palivo TRISO, čo je nízko... Foto: SHUTTERSTOCK, BWTX
Rolls-Royce - nukleárny mikroreaktor Pele Mikroreaktor využije palivo TRISO, čo je nízko obohatený urán. Rolls-Royce pracuje pravdepodobne na samotnej turbíne generátora.

Podľa informácií BWTX bolo už palivo úspešne testované pri teplotách oveľa vyšších, ako budú tie, pri ktorých bude fungovať finálna verzia reaktora. Úroveň výkonu bude možno regulovať od jednej do päť MWh. Kooperujúce spoločnosti sa pripravujú na dodanie prototypu v roku 2024. Testovaný bude v National Idaho Laboratory. Pokiaľ pôjde všetko podľa plánu, prvý skutočný reaktor by mal byť pripravený na ostrú prevádzku v roku 2029. Systém má byť vybavený automatickým riadením, ktoré zníži obsluhu personálu na minimum. Takéto zariadenie by bolo obrovským prínosom najmä v oblastiach, kde je elektrická sieť nie je alebo je nespoľahlivá. Samozrejme, najprv využije reaktor armáda.

Rolls-Royce - nukleárny mikroreaktor Pele
Rolls-Royce - nukleárny mikroreaktor Pele
+1Rolls-Royce - nukleárny mikroreaktor Pele

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektráreň #Rolls-Royce #nukleárny reaktor #atómový reaktor
Články podľa značiek