Toyota predstavuje piatu generáciu hybridu. Je ľahší a výkonnejší

Spolu s novou Toyotou Corollou Cross dorazí aj piata generácia hybridného pohonu Toyoty. Napriek vyššiemu výkonu nespotrebuje viac paliva.

16.08.2022 14:00
debata
Piata generácia hybridného systému Toyoty,... Foto: Toyota
Toyota Corolla Cross - 2022 Piata generácia hybridného systému Toyoty, ktorá bude mať premiéru v Corolle Cross sa v budúcom roku dostane aj do bežných verzií Corolly.

V súčasnosti používa Toyota štvrtú generáciu hybridného systému. S novou Corollou Cross však prichádza zlepšený hybridný systém. Ten sa v priebehu budúceho roka dostane aj do bežných verzií Corolly. Inovácia sa pritom dotkla oboch verzií, tak so 4-valcom s 1,8 Dynamic Force, ako aj jeho dvojlitrového vyhotovenia.

Všetky časti piatej generácie systému sú o 20 % až 30 % menšie. Nová li-ion batéria je ľahšia až o 18 kg. Nový elektromotor má vyššiu účinnosť. Spaľovací motor zas využíva nový rozvod oleja s nízkou viskozitou, čo redukuje trecie a mechanické straty.

Komponenty hybridného systému budú menšie a... Foto: Toyota
Toyota Corolla Cross - 2022 Komponenty hybridného systému budú menšie a ľahšie o 20 až 30 %. Len samotná li-ion batéria ušetrí 18 kg!

Podstatné však je, že nový hybridný systém produkuje vyšší výkon. Verzia s motorom 1,8 Dynamic Force má teraz 104 kW namiesto pôvodných 90 kW. To sa jasne prejavuje aj na zrýchlení. Corolla 1,8 Hybrid zvládne šprint na stovku za 9,2 sekundy, čo je až o 1,7 sekundy rýchlejšie.

Toyota RAV4 - 2022 Čítajte viac Toyota RAV4: Japonské SUV dostalo 'digitálny refreš'

Pritom sa spotreba paliva nezvýšila ani o mililiter. V niektorých režimoch dokonca sústava produkuje menej CO2. Posilnil sa aj výkonnejší hybrid s motorom 2,0 Dynamic Force. A to zo 135 až na 146 kW. V Corolle Cross, ktorá môže byť vyzbrojená pohonom oboch náprav i-AWD, konštruktéri navyše použili nový zadný elektromotor.

Ten produkuje v porovnaní s predchádzajúcou generáciou až trojnásobný krútiaci moment 84 Nm a až šesťnásobne vyšší výkon, teda 30 kW. Corolla Cross bude preto v teréne alebo na klzkých povrchoch oveľa schopnejšia ako menší Yaris Cross. Na stovku zrýchli za 8,1 sekundy a priemerne spotrebuje len 5,8 litra benzínu na 100 km. Verzia i-AWD je „smädnejšia“ len o 0,4 litra.

Toyota Corolla Cross - 2022
Toyota Corolla Cross - 2022
+3Toyota Corolla Cross - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Corolla #Toyota Corolla Cross
Články podľa značiek