Porsche Taycan má späť rekord na Nürburgringu. 'Ukradlo' ho Tesle S

Tesla má hlavu v smútku. Elektrické Porsche Taycan Turbo S si totiž opäť privlastnilo rekordný čas v „zelenom pekle“. Referenčný nemecký okruh zvládlo o dve sekundy rýchlejšie.

16.08.2022 12:00
debata
Rekordnú jazdu absolvovalo Porsche s len mierne... Foto: Porsche
Porsche Taycan Turbo S - rekordná jazda na Nurburgringu 2022 Rekordnú jazdu absolvovalo Porsche s len mierne upraveným sériovým Taycanom Turbo S. Najväčšou zmenou bolo použitie športového balíka Performance kit a montáž ochrannej klietky v kabíne.

Tesla a Porsche sa už dlhší čas doťahujú na legendárnom nemeckom okruhu Nürburgring. V triede elektromobilov si najprv rekordný čas uchmatlo Porsche, keď jeho predprodukčný Taycan Turbo S zajazdil v roku 2017 trať dlhú 20,8 km za 7 minút a 42 sekúnd. Potom však prišla Tesla s vrcholovou verziou sedanu S Plaid, a napriek počiatočným problémom, keď musela byť rekordná jazda odložená, sa nakoniec americkému výrobcovi elektromobilov podarilo zvládnuť „zelené peklo“ za 7 minút a 35 sekúnd. To zas nedalo spávať pánom zo Zuffenhausenu. Rekord chceli späť, a aj sa im to podarilo.

Do Porsche Taycan Turbo S posadili testovacieho jazdca Larsa Kerna a ten absolvoval referenčný nemecký okruh v čase 7 minút a 33,3 sekundy. Išlo pritom len o mierne upravené sériové vozidlo s novým príplatkovým, ale bežne dostupným športovým paketom Performance kit, ktorý obsahuje upravenú riadiacu jednotku Porsche 4D Chassis Control a pneumatiky Pirelli P Zero Corsa, ktorých zmes nemá ďaleko od plášťov pre okruhové vozidlá. Najväčšou zmenou tak bola montáž ochrannej klietky v kabíne. Hmotnosť vozidla však zodpovedala štandardnému Taycanu Turbo S.

A toto je šťastný tím po rekordnej jazde. Foto: Porsche
Porsche Taycan Turbo S - rekordná jazda na Nurburgringu 2022 A toto je šťastný tím po rekordnej jazde.

Čas, ktorý Taycan dosiahol, je vskutku výnimočný. Komentoval ho sám jazdec. „V minulosti sa k takýmto hodnotám dokázali priblížiť iba čistokrvné športové autá. Vďaka Performance paketu sa mi podarilo ísť ešte ostrejšie a presnejšie,“ vysvetlil Kern. Pripomeňme, že táto „elektrická beštia“ má vďaka dvom elektromotorom výkon neskutočných 460 kW. Pri štarte z miesta však dokáže vďaka funkcii Launch Control poskytnúť krátkodobo až 560 kW! Takže šprint na stovku zvláda za neuveriteľných 2,8 sekundy. No a s balíkom Performance kit sa stáva Taycan ešte agilnejším a rýchlejším v zákrutách. Tento súbor doplnkov je možné dodať aj tým zákazníkom, ktorí už Tycan Turbo S majú vo svojej garáži.

Porsche-Taycan Sport Turismo-2022-1280-06 Čítajte viac Porsche Taycan Sport Turismo: Tretia verzia spája eleganciu s praktickosťou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #Porsche #Nürburgring #Porsche Taycan
Články podľa značiek