Ural zvíťazil nad vojnou! Výrobu legendy presťahoval do Kazachstanu

Legendárnemu výrobcovi motocyklov Ural sa podarilo doslova „vyhrať vojnu“. Otvoril nový výrobný závod mimo Ruska. Vyrástol v Petropavlovsku. Kazachstan je totiž krajinou otvorenou pre firmy, ktoré už nedokážu podnikať v Rusku.

18.08.2022 14:00
debata (9)
Slávne trojkolky Uralu sú opäť na výrobných... Foto: Ural
Ural - nová výroba v Kazachstane Slávne trojkolky Uralu sú opäť na výrobných linkách a mieria k zákazníkom. Spoločnosť opustila Rusko a otvorila nový závod v Kazachstane.

Vojna na Ukrajine sa stala osudnou aj pre spoločnosť Ural Motorcycles, ktorá má síce ruské korene, ale centrálu v americkom Redmonde a až 80 % produkcie vyvážala do zahraničia, vrátane USA, Kanady, Japonska či Austrálie. Problémy s logistikou po vpáde ruskej armády na Ukrajinu zastavili jej prevádzku v pôvodnom závode v Irbite. Ural sa ale nevzdal. A čo je podstatné, patril medzi jedny z mála ruských spoločností, ktoré dali jasne najavo odmietavý postoj k vojenskému konfliktu. Na americkom facebookovom účte zverejnila firma už 25. februára posolstvo „STOP WAR NOW“. Bolo to naozaj odvážne gesto.

Ural Gear Up - 2019
Ural Gear Up - 2019
+16Ural Gear Up - 2019

Šéf Uralu Ilja Khait sa v máji nechal počuť, že firmu zachráni presunom produkcie motoriek so sajdkárou do Kazachstanu. Táto krajina patrí do ekonomického združenia CIS, čo je akási bezcolná zóna viacerých bývalých štátov Sovietskeho zväzu, a zároveň aj krajinou, na ktorú neuvalili západné štáty sankcie. Navyše vrelo víta zahraničných investorov z Ruska, ktorým sankcie znemožnili podnikanie. Námestník kazašského ministra zahraničných vecí Roman Vasilenko sa dostal na titulky západných médií, keď pre nemecké noviny Die Welt povedal: „Ak vznikne nová železná opona, nechceme byť za ňou.“

Ural Gear Up - 2019 Čítajte viac Ural: Slávny výrobca ruských motoriek bojuje s vojnou

UIral to využil a vybudoval nový závod v Petropavlovsku. Toto mesto sa nachádza v blízkosti hraníc s Ruskom a má viac ako polovicu obyvateľov etnických Rusov. Väčšina občanov hovorí po rusky ako o svojom prvom jazyku. Má silnú priemyselnú základňu so zavedenou infraštruktúrou a priamym prístupom k hlavnej železničnej trati. Miestni priemyselní robotníci sú skúsení a kompetentní – aj keď nie v oblasti motocyklov. Tamojšie továrne chrlia najmä poľnohospodárske vybavenie a priemyselné stroje. Všetky tieto výhody urobili Petropavlovsk ideálnym. Ako však priznáva Khait, nie všetko je dokonalé. Napríklad najbližšie medzinárodné letisko je vzdialené až 900 km.

Ural Gear Up - 2019 Čítajte viac Ural Gear Up: Ruská klasika sa dočkala modernizácie. Aj materiálu NASA

Podstatné ale je, že 23. júla sa spoločnosti podarilo po mesiacoch stagnácie vyrobiť prvý Ural GearUp. Dostal pôsobivý gránátovočervený lak. Pôvodne chcel Ural tento rok vyrobiť 1 800 motocyklov, čo sa mu samozrejme v súvislosti s dramatickými geopolitickými okolnosťami nepodarí, ale verí, že stratu neskôr doženie. V pôvodnej továrni v meste Irbit ostane len výroba rámov. Pripomeňme, že Ural Motorcycles je jedinou spoločnosťou na svete, ktorá sa zaoberá sériovou výrobou ťažkých terénnych motocyklov s postranným vozíkom.

Ural Transsib - limitovaná edícia 2018 Čítajte viac Ural Transsib: Ruská klasika prichádza v ďalšej ‘limitke‘. Lacná teda nie je

Retomotocykle s poháňanou zadnou nápravou majú pôvod v predvojnových motocykloch BMW a odvtedy sa ich koncepcia prakticky nezmenila. Sú vybavené dvojvalcovým boxerom s objemom 750 ccm s výkonom 41 koní a krútiacim momentom 52 Nm. Motor spolupracuje s 4-stupňovou prevodovkou. Spoločnosť Ural Motorcycles je priamym nástupcom klasickej sovietskej značky Ural. V roku 2000 skrachovaný podnik v Irbite odkúpila skupina investorov, medzi ktoré patril aj súčasný generálny riaditeľ spoločnosti Ilya Khait.

Khait sa neobáva, že by ruský pôvod zásadne poškodil imidž značky. „Myslíme si, že intelektuálna úroveň našich zákazníkov im umožňuje rozlišovať. Vyjadrili sme svoj názor na to, čo sa deje, hneď v prvých hodinách. Vyjadrili sme to tak jasne, ako sa to len dalo. Každý pozná náš postoj k tejto vojne. Nemôžete si vybrať krajinu, v ktorej sa narodíte, ale to, čo si vybrať môžete, sú každodenné rozhodnutia a vzťahy. Zostaneme tým, kým sme vždy boli – nezávislou, tvrdou a húževnatou spoločnosťou. Ako všetci ostatní sa modlíme za mier a dúfame, že táto katastrofálna vojna sa čoskoro skončí,“ vyjadril sa nedávno Khait pre magazín RideApart.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Ural #Ural Motorcycles
Články podľa značiek