Škoda 110 R Coupé: V maďarskej šope objavili český poklad. Čakal tam 23 rokov

V „rodnom liste“ má vraj zapísaný rok 1974. Z toho viac ako dve dekády strávila táto česká ikona v zaprášenej šope. Našťastie suchej. Takže toto kupé Škoda 110 R možno čoskoro prebudia k životu.

19.08.2022 18:00
debata (12)
Nájsť takéto zachované kupé Škoda 110 R, o... Foto: vezess
Škoda 110 R Coupé - nález v Maďarsku Nájsť takéto zachované kupé Škoda 110 R, o ktorom nik netušil, je dnes doslova zázrak. Prach naň padal desaťročia.

Legendárna Škoda 110 R Coupé prišla na svet v roku 1970. Premiéru absolvovala na vtedajšom Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne. Bol to takpovediac malý zázrak, pretože socializmus autám pre radosť príliš neprial. Východoeurópske automobilky chrlili z montážnych liniek len to, čo bolo potrebné alebo praktické. A ešte k tomu v Československu zúrila tvrdá normalizácia. Krásne kupé s motorom vzadu a bezrámovou konštrukciou okien dverí pôsobilo priam ako zjavenie z vesmíru. Nehovoriac o neskutočnej športovej kariére. Verzia 130 RS doslova „školila“ západných súperov. Napríklad na Rally Monte Carlo.

Škoda 110 R Čítajte viac Škoda 110 R: Porsche Východu má 50. Vzniklo kvôli Západu

Čo je však podstatné, kvality Škody 110 R Coupé preverili desaťročia. Jej dizajn je jednoducho nadčasový. Potom asi neprekvapí, že dodnes patrí vo veteránskych kruhoch k najvyhľadáva­nejším škodovkám. Má za sebou silný príbeh. A tomu zodpovedajú aj ceny. Nájsť zachovaný exemplár nie je vôbec ľahké. Do roku 1980 vzniklo len niečo vyše 57 000 exemplárov, teda mnohonásobne menej ako zo Škody 100, z ktorej kupé vychádzalo. Väčšina z nich však už nadobro zhrdzavela. Tie, čo sa zachovali, vlastnia väčšinou nadšenci, takže sú v slušnom stave a vzdať sa ich len tak ľahko nemienia.

Obrázky interiéru chýbajú, no už exteriér... Foto: vezess
Škoda 110 R Coipé - nález v Maďarsku Obrázky interiéru chýbajú, no už exteriér naznačuje, že bude v dobrom stave. Dvere priliehajú a v poriadku sú aj všetky okná.

Príbeh nášho žltého kupé na maďarských ešpézetkách je však trochu iný. Majiteľ naň akosi zanevrel. Pred očami sveta ho ukrýval zaprášenej šope či skôr provizórnej garáži neuveriteľných 23 rokov. Aspoň to tvrdí maďarský web wezess.hu, ktorý na objav upozornil. Zdá sa, že garáž bola suchá, pretože karoséria vyzerá skôr zaprášená ako hrdzavá. Dokonca aj chrómové nárazníky vyzerajú k svetu. Vozidlo bolo vraj objavené neďaleko Šoprone asistenčnou službou a vzbudilo nadšenie. Veľa o ňom však nevieme. Nepoznáme počet najazdených kilometrov ani rok výroby. Maďari síce tvrdia, že má 48 rokov, čo by znamenalo, že z liniek v Kvasinách zišlo v roku 1974, ale my o tom pochybujeme.

Škoda Ferat - skice 2021 Čítajte viac Škoda 110 SS: Upír z Feratu má 40. Bolo to české ‘Ferrari‘ so smutným koncom Štyri reflektory a mriežky na zadných blatníkoch svedčia o tom, že ide o druhú sériu, vyrábanú až od roku 1978. O to lepšie. Menej rokov je vždy prísľubom, že takéto auto neskrýva „nášľapné míny“, ktoré si vyžiadajú obrovské investície. Veríme tomu, že naše 110 R Coupé má šancu opäť dostať nový lesk a vyraziť na cesty so svojím vzadu uloženým 4-valcom 1100 OHV s výkonom 59 kW. Aj preto si vyslúžilo prezývku „Porsche Východu“. Dynamika tomu však nenasvedčovala. V čase svojej najväčšej slávy zrýchľovalo kupé s bezrámovou konštrukciou okien dverí na stovku za 19,3 sekundy. Dnes sú to možno smiešne čísla, ale v sedemdesiatych rokoch veľa rýchlejších áut z Východu neexistovalo.
Škoda 110 R Coupé - nález v Maďarsku
Škoda 110 R Coupé - nález v Maďarsku
+2Škoda 110 R Coupé - nález v Maďarsku

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #veterány #Škoda 110 R Coupé
Články podľa značiek