Volvo EXC90: Bude toto SUV zo Slovenska?

Volvo horúčkovito pracuje na nástupcovi vlajkovej lode XC90. Nie je vylúčené, že práve tento model by sa mohol objaviť aj na slovenských linkách.

19.08.2022 14:00
debata
Takto si nové Volvo XC90 predstavuje nezávislý... Foto: kolesa.ru
Volvo EXC90 - ilustrácia 2022 Takto si nové Volvo XC90 predstavuje nezávislý ruský ilustrátor.. Nemusí byť ďaleko od pravdy, keďže vychádzal z oficiálnych patentových snímok.

Švédi sú už vo vysokom štádiu vývoja tretej generácie veľkého SUV XC90. To ale v budúcnosti zmení názov. Šepkalo sa síce o označeniach ako Embla alebo Eda, ale podľa všetkého bude z novinky Volvo EXC90. To preto, že vlajková loď švédskej značky sa nadobro vzdá spaľovacích motorov a „prešaltuje“ na elektrický pohon. A keďže ten bude čoraz častejší, označenie Recharge by bolo tak trochu navyše. A možno ostane len švédskym plug-in hybridom.

volvo fabrika Čítajte viac Volvo na Slovensku: 5 technických zaujímavostí, spojených s plánovanou výrobou elektroáut

Predstavu, ako bude nové EXC90 vyzerať, si môžeme urobiť už dnes. To preto, že na sociálnych sieťach sa začali šíriť uniknuté snímky z patentového úradu, na ktorom si Volvo chráni finálny dizajn. V každom prípade obrázky potvrdzujú, že EXC90 nebude sériovou verziou konceptu Volvo Recharge, ako mnohí predpovedali. EXC90 ostane naďalej typickým SUV. Na rozdiel od súčasnej generácie, ktorá je na trhu od roku 2015, bude ale tá nová uhladenejšie a aerodynamickejšia.

Volvo EXC90 - patentove snímky 2022
Volvo EXC90 - patentove snímky 2022
+4Volvo EXC90 - patentove snímky 2022

Zaslepená maska jasne odkazuje na bezemisný pohon. Predné svetlá si zachovajú grafiku Thorovho kladiva. Pri tých zadných sa však odohrá radikálna zmena. Budú mať grafiku písmena C, tak ako ju poznáme zo sedanu S90, takže nebudú zasahovať do zadných stĺpikov, ako tomu bolo od roku 2002. Na rozdiel od sedanu budú ale svetlá spojené diódovou lištou. Patentové obrázky tiež naznačujú, že Volvo ostane v kabíne konzervatívne a displej infotainmentu integruje priamo do palubnej dosky. Mal by byť pekelne rýchly, pretože novú generáciu vyvíja Volvo s hernou a so softvérovou spoločnosťou Epic Games.

Úplnou novinkou zadnej časti sú spojené úzke... Foto: kolesa.ru
Volvo EXC90 - ilustráca 2022 Úplnou novinkou zadnej časti sú spojené úzke svetlá, ktoré nezasahujú do zadných stĺpikov.

EXC90 má niesť nová, čisto elektrická platforma SPA2. Príchod novinky nebude však automaticky znamenať koniec súčasnej generácie. Vyrábať sa majú oba modely paralelne, aby Volvo vyhovelo aj tým, ktorí zatiaľ po čistom elektromobile netužia. V súčasnosti schádza XC90 spolu s S90 a V90 z liniek v Číne a ak sa má ešte udržať vo výrobe, je možné, že pre EXC90 bude Volvo hľadať inú výrobnú kapacitu. To otvára špekulácie, či by sa nemohlo EXC90 nakoniec objaviť aj na linkách nového závodu Volva na východnom Slovensku, kde vyrastie aj kapacita na výrobu batérií.

Volvo Slovensko Čítajte viac Volvo bude na Slovensku vyrábať moderné elektromobily. Pozrite sa, ktoré by to mohli byť!

Vzhľadom na to, že Volvo spustí svoj slovenský závod pri Košiciach až v roku 2026, je pravdepodobnejšie, že pôjde o iný model. V hre je napríklad nová vlajková loď EXC100. Práve tá má vychádzať z konceptu Recharge, akéhosi kríženca SUV a veľkého kombi. Na svet by mohla prísť práve v čase, keď bude švédska značka pod krídlami čínskeho Geely finišovať s výstavbou slovenskej prevádzky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Volvo XC90 #Volvo EXC90
Články podľa značiek