Nové Volkswageny sa budú viac 'usmievať', tvrdí slovenský šéfdizajnér

Slovák Jozef Kabaň, ktorý je šéfdizajnérom značky Volkswagen, sa rozhovoril o budúcom štylistickom smerovaní nových modelov. Majú byť priateľskejšie a bez agresívnych prvkov. Vzorom je podľa Kabaňa nový elektrický ID. Buzz.

24.08.2022 14:00
debata
Nový ID. Buzz  s jeho usmievavou tvárou sa má... Foto: Volkswagen
Jozef Kabaň Nový ID. Buzz s jeho usmievavou tvárou sa má stať vzorom pre nové modely značky. Konzervatívnosť a solídnosť nahradí viacej hravosti a emócií.

Volkswagen si v posledných rokoch zakladal na evolučnom prístupe k dizajnu. Najlepšie to vystihuje asi Golf. Ako sa však zdá, a naznačujú to aj predaje tejto niekdajšej ikony, takáto filozofia už celkom nefunguje. Zákazníci požadujú viac emócií. A presne takýto smer chce presadiť už v blízkej budúcnosti nový šéfdizajnér značky – Jozef Kabaň. Podľa neho by nové modely mali byť menej seriózne, no o to priateľskejšie a veselšie. Ako príklad uvádza nové elektrické MPV ID.Buzz. „Tento model je plný emócií a je ikonou ešte predtým, než sa dostane na cesty. Nepoznám nikoho, kto by ním nebol nadšený,“ povedal Kabaň pre Autocar.

Jozef Kabaň - ID. Life Concept Čítajte viac Prezidentka ocenila najznámejšieho slovenského automobilového dizajnéra

„Budeme sa snažiť navrhovať autá tak, aby v sebe mali viac emócií. Záleží, samozrejme, na konkrétnom produkte, pretože nie každé auto môže mať taký pozitívny a priateľský charakter ako ID. Buzz, ale jedna vec je istá. Uvidíte viac a viac konkrétnych krokov týmto smerom, a to nielen v segmente elektrických áut,“ naznačuje slovenský dizajnér. Šéf značky Thomas Schäfer, ešte donedávna šéf Škody dodal, že Volkswagen potrebuje byť viac priateľskejší, nie agresívny. Agresívna predná maska už nefunguje, aj keď nie všetky nové modely budú mať taký usmievavý výraz ako práve Buzz,“ vysvetlil Schäfer.

Jozef Kabaň - ID. Life Concept Čítajte viac VW ID. Life: Kabaň už úraduje! Koncept lacného elektromobilu išiel do ‘koša‘

Uvidíme, ako sa bude Kabaňovi dariť. Na jeho prvý autorský model si ešte počkáme. Pravdepodobne sa ním stane najmenší elektromobil ID.2 s cenou od 25 000 eur, ktorý sa síce predstavil v podobe konceptu ID. Life už vlani, podľa viacerých informácií na ňom Kabaň uskutoční radikálne zmeny. Toľko vyzdvihovaný ID. Buzz vznikal ešte v ére predchádzajúceho šéfdizajnéra Klausa Bischoffa. Jednoducho, vývoj nového modelu trvá približne tri roky, takže slovenský dizajnér nemal dosť času ovplyvniť tvar modelov, ktoré sa práve dostávajú alebo v krátkom čase dostanú na trh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #dizajn #Jozef Kabaň
Články podľa značiek