Výsledky kontroly: Českí pumpári sa na palivovej kríze poriadne "nabalili"!

V júli bol zisk českých pumpárov na litri benzínu dvojnásobný v porovnaní s priemerným ziskom za rok 2021.

24.08.2022 18:53
pumpa slovnaft, benzin, tankovanie, nafra Foto: ,
Českí pumpári akosi "zabúdajú" reagovať na znižovanie cien ropy na burze. Zvýšenie si však všimnú okmažite.
debata (19)

Ak sa vám zdá, že na čerpacích staniciach cena palív stúpne doslova „desať minút“ potom, ako sa zvýšia na burze ceny ropy, no akosi sa im nechce klesnúť, keď sa ceny ropy znížia – tak máte pravdu. Na tento zaujímavý fenomén sa zameralo české ministerstvo financií, ktoré sa rozhodlo skontrolovať marže predajcov palív. A zistilo naozaj zaujímavé veci.

Konkrétne sa zameralo na mesiac júl, keď ceny palív po júnovom raketovom vzostupe viac-menej stagnovali, no stále atakovali dvojeurovú hranicu, respektíve v Česku cenu 50 korún za liter. Zo zistení vyplýva, že v júli boli marže predajcov veľmi vysoko nad celoročným priemerom a boli dokonca najvyššie aj od vypuknutia vojny na Ukrajine.

nemecko Čítajte viac Nemci idú po krku ropným koncernom. Palivá sú vraj drahé kvôli nim!

Zaujímavé je to aj preto, že v júni nekulminovali len ceny palív, ale aj burzové ceny ropy. V júli už začali klesať, no na cenách na českých pumpách sa to vôbec neprejavilo. A dôvod? Pumpári namiesto znižovania cien začali zvyšovať svoju maržu a tým pádom sa na palivovej kríze „nabaľovali“.

Môžeme byť aj konkrétni. Pri 95-oktánovom benzíne bola v roku 2021 priemerná marža (zisk) pumpárov na jednom litri 2,55 koruny (0,1 eura). V marci tohto roku, teda krátko po začiatku vojny na Ukrajine, marža zrazu „vyletela“ na 4,40 koruny (0,18 eura) a následne začala klesať na májové minimum 1,59 koruny (0,06 eura). Nasledovala ďalšia kríza, keď sa v júni zvýšila cena ropy a palív a následne začala v priebehu júla kontinuálne opäť klesať.

zväčšiť V júli mali českí pumpári dvojnásobné marže... Foto: Ministerstvo financí ČR
marze-benzin V júli mali českí pumpári dvojnásobné marže oproti priemeru za rok 2021.

Na zvýšenie cien ropy v júni českí pumpári zareagovali promptne, no jej júlový pokles si akosi nevšimli. A výsledok? Ich marže na jednom litri paliva vyleteli na rekordných 5,64 českej ceny (0,23 eura). To je viac než dvojnásobná marža oproti celoročnému priemeru za uplynulý rok.

České ministerstvo financií preto rokovalo s Úniou nezávislých petrolejárov a s ČAPPO (Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu), pričom požadovalo, aby predajcovia „reagovali na pokles cien“ na burze rýchlejšie. Zároveň pripravuje návrh zákona na reguláciu cien pohonných hmôt, ktorý by teoreticky mohol vstúpiť do platnosti už na jeseň.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #zisk #čerpacie stanice #marža #cena ropy #ceny palív #ceny palív v Česku
Články podľa značiek