Číňan sa 'zbláznil' do nákladných Tatier. Takto ich maľuje

Ak by sme podobné výtvarné diela našli v Česku alebo na Slovensku, nebolo by na tom nič zvláštne. Tieto obrazy s charakterom komiksu sú ale dielom čínskeho umelca. A nákladné Tatry sú v nich „modelkami“.

26.08.2022 18:00
debata (4)
Čínsky umelec zasadil Tatry do „fantasy“... Foto: Gary Xu
Tatra - maľby Gary Xu Čínsky umelec zasadil Tatry do „fantasy“ príbehov. Táto Tatra 813 uniká pred rozzúreným Tyranosaurom.

Nákladné Tatry za sebou nechali nezmazateľnú stopu na viacerých kontinentoch. Priam nezničiteľné stroje so vzduchom chladenými motormi slúžili na veľkých stavbách „komunizmu“. V Rusku, Afrike, ale aj v Číne. A majú za sebou aj niekoľko ciest okolo sveta. Najviac fanúšikov má ale Tatra v Česku a na Slovensku, v krajinách, kde ich vyrábali a našťastie ešte vyrábajú. O to viac prekvapuje, že očarili umelca, ktorý ani náhodou nepochádza z Európy. Hovorí si Gary Xu, žije v Šanghaji a na stránke ArtStation zverejňuje výtvarné diela. Ich hlavnými hrdinami sú práve Tatry.

Tatra Phoenix - 10 x 10 - 2022 Čítajte viac Tatra vyrobila už 10 000 áut po návrate do českých rúk

Kto vie ako Gary Xu prišiel k takejto inšpirácií. Z nostalgie? Poznal Tatry z mladosti? Celkom to tak byť nemusí. Na jeho dielach totiž chýbajú tie najznámejšie. Napríklad Tatra 138 a 148, na ktoré si spomeniete asi v prvom rade. Zato tu nájdeme ikonický štvornápravový ťahač 813 či menšiu a menej známu dodávku 805, no najmä Tatry, ktoré českú značku spájajú so súčasnosťou. Napríklad modernú Tatru Phoenix, dokonca vo verzii Prasident, a tiež vojenskú Tatru 815. Zaujímavé ale je, že ide o veľmi štylizované diela inšpirované komixovou kultúrou. Nešlo len o to, zachytiť Tatry ako také.

A táto Tatra Phoenix preváža draka. Foto: Gary Xu
Tatra - maľby Gary Xu A táto Tatra Phoenix preváža draka.
Tak napríklad Tatra 813 uniká z pazúrov rozzúreného Tyranosaura v Jurskom parku. Tatra Phoenix má na korbe akési príšery a Tatra 805 je zas v nebezpečenstve nezastaviteľných Zombie. No a ak sa tu objavia ľudia, ide väčšinou o sporo odeté ženy, takže tu máme aj akýsi erotický podtón. Aby sme ale boli spravodliví, Gary Xu nie je verný len Tatrám, hoci v jeho tvorbe majú jednoznačnú prevahu. Na niektorých obrazoch nájdeme aj nákladiaky od ruského Kamazu alebo nemecké Many. Napokon, pozrite si jeho práce v galérii. Je naozaj fascinujúca.
Tatra - maľby Gary Xu
Tatra - maľby Gary Xu
+8Tatra - maľby Gary Xu

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatra #Gary Xu
Články podľa značiek