Ford dostal pokutu 1,7 miliardy dolárov. Za jedinú nehodu!

Je to šialené. Súd v štáte Georgia vymeral automobilke Ford astronomickú pokutu v súvislosti so smrťou manželského páru v roku 2014. Cenu ľudského života nemožno určiť, ale takýto trest je naozaj extrémny. Ide o vôbec najvyššiu pokutu, akú kedy automobilka dostala v súvislosti s jedinou fatálnou udalosťou.

26.08.2022 16:00
debata (1)
Fordu hrozí v USA astronomická pokuta. Dôvodom... Foto: USNews
Ford - kauza strecha Fordu hrozí v USA astronomická pokuta. Dôvodom má byť podcenenie pevnosti strechy jeho starších pikapov Ford F-250. V prípade prevrátenia môžu byť následky fatálne.

Tento spor sa ťahá už dlhé roky. Nešťastie sa stalo americkému manželskému páru Hillovcov, žijúcemu v štáte Georgia, ktorý vlastnil jeden z najpopulárnejších amerických pikapov Ford F-250 z roku 2002. Pri havárii sa vozidlo otočilo na strechu a tá sa zdeformovala. Následky boli pre manželov fatálne. Ich deti sa rozhodli, že to nenechajú len tak. Automobilku zažalovali pre podozrenie, že konštruktéri Fordu podcenili pri návrhu karosérie pevnosť strechy a tým vystavili ich rodičov smrteľnému nebezpečenstvu. Motivovať ich k tomu vraj malo potenciálne nebezpečenstvo, ktoré hrozí ďalším miliónom zákazníkov, ktorí používajú podobný pikap.

IIHS - crashtest Subaru Outback 2022 Čítajte viac IIHS drasticky sprísnilo crashtesty. Simulácia zrážky s SUV je postrachom

A teraz sa zdá, že pozostalí, konkrétne Kim a Adam Hillovci, ťahajú v spore za dlhší koniec. Porotcovia v okrese Gwinnet sa totiž priklonili v občianskom spore na stranu žalujúcich a Fordu za údajné pochybenie vymerali pokutu vo výške 1,7 miliardy dolárov! Nie, nejde o omyl ani o posunutú desatinnú čiarku. Právnici zastupujúci Hillovcov vraj predložili súdu 80 ďalších dôkazov o prípadoch, pri ktorých došlo ku kolapsu striech týchto full-truckov, pričom došlo k zraneniam alebo dokonca úmrtiam posádky. „Kedysi som sám vlastnil pikap Ford a myslel som si, že nikto nepredá auto s takou slabou strechou. Tá prekliata vec je taká zbytočná, že môžete rovno jazdiť s kabrioletom,“ povedal James Butler, právnik Hillovcov.

Na takéto snímky sa pozerá naozaj zle. pritom... Foto: USNews
Ford - kauza strecha Na takéto snímky sa pozerá naozaj zle. pritom práve americké crashtesty si zakladajú aj na preverovaní odolnosti strechy.

Ford sa proti rozsudku, samozrejme, odvolá. „Aj keď prechovávame sympatie k rodine Hillovcov, neveríme, že rozsudok podporujú dôkazy a plánujeme sa odvolať,“ uviedol Ford vo vyhlásení pre The Associated Press. Ford jednoducho odmieta obvinenia z toho, že jeho inžinieri postupovali svojvoľne a s vedomou ľahostajnosťou k bezpečnosti svojich zákazníkov, keď navrhovali pevnosť strechy. Tvrdenie, že Ford bol nezodpovedný a urobil rozhodnutia, ktoré ohrozili zákazníkov, „jednoducho nie je pravda“, povedal v tej istej záverečnej reči ďalší právnik Paul Malek. Roky trvajúci občiansky súdny spor teda nie je ešte na konci. Ak by ale nakoniec Ford prehral, išlo by o nebezpečný precedens.

Continental - ContiEcoContact 5 Čítajte viac Čo prinášajú 'zelené' pneumatiky? Cena úspory je vysoká

Nezastávame sa Fordu, ale kompenzácia vo výške 1,7 miliardy dolárov za jednu nehodu je naozaj šialená. Čo by sa asi tak stalo, ak by sa na súd dostali žaloby ďalších zákazníkov, ktorí majú podobnú skúsenosť a boli podobne úspešní. Potom by náklady Fordu na urovnanie sporu presahovali aj náklady, ktoré zaplatil koncern Volkswagen za emisnú megakauzu Dieselgate. Tá ho stála 30 až 40 miliárd dolárov. Ford teraz ale nie je v kondícii, aby mal rezervu na takéto výdavky. Práve naopak, v súvislosti s elektrifikáciou chystá reštrukturalizačný plán. To znamená aj škrtenie nákladov a znižovanie počtu zamestnancov. Len nedávno napríklad oznámil, že zruší 3 000 pracovných miest a ďalších 5 000 ľudí prepustí v ďalšej vlne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #pokuta #Ford
Články podľa značiek