BMW spúšťa testovacie megacentrum v Česku. Má aj súkromnú diaľnicu!

Investíciou vo výške 300 miliónov eur buduje BMW v blízkosti českého Sokolova najmodernejšie testovacie centrum pre autonómne autá. Dve plochy už fungujú. Nemecká automobilka tak odštartovala v areáli prvé testy. Napríklad aj nového BMW 7.

26.08.2022 12:00
debata
Nový testovací a výskumný areál vyrastá na... Foto: BMW
BMW - testovacie centrum v Českej republike Nový testovací a výskumný areál vyrastá na mieste, kam sa ešte donedávna vyvážala hornina vyťažená pri získavaní hnedého uhlia.

V roku 2017 BMW oznámilo, že v Českej republike vybuduje najmodernejší testovací polygón. A svoj sľub dodržalo. Neďaleko Sokolova odvtedy vyrastá na ploche 500 hektárov bývalej skládky vyťaženej horniny hnedouhoľných baní takzvané Centrum nových technológií. Nové výskumné a vývojové stredisko sa nachádza len asi 2,5 hodiny jazdy o d mníchovskej centrály BMW. Automobilke sa dokonca podarilo v predstihu sprevádzkovať dve testovacie plochy a tak na nich už odštartovala prvé testy vozidiel. Ide o testy technológií z oblasti elektrifikácie, digitalizácie a autonómnych technológií.

BMW i4 - prototyp so štyrmi elektromotormi Čítajte viac BMW M už testuje super elektromobil so štyrmi motormi

V plnej prevádzke by mal byť celý areál v priebehu roka 2023 a zamestná 100 pracovníkov. Areál je navrhnutý tak, aby v ňom bolo možné vykonávať homologizáciu vozidiel, disponuje plochou s rozlohou približne 90 000 štvorcových metrov, na ktorej sú tri oddelené rozjazdové dráhy. Poskytuje teda ideálne podmienky na testovanie asistenčných systémov, dopravných situácií s priečnou prevádzkou, ale aj núdzových brzdných a vyhýbacích manévrov. Testovacie procedúry sa pripravujú a riadia z priľahlej riadiacej miestnosti s dočasnými pracoviskami.

Vychytávkou je diaľničný okruh s dĺžkou... Foto: BMW
BMW - testovacie centrum v Českej republike Vychytávkou je diaľničný okruh s dĺžkou šiestich kilometrov, kde možno simulovať rôzne dopravné situácie vrátane nájazdov na rýchlostnú komunikáciu a výjazdov z nej.

V bezprostrednej blízkosti Centra nových technológií vybudovalo BMW šesťkilometrovú „diaľnicu“, navrhnutú na simuláciu scenárov autonómnej jazdy, ako sú diaľničné nájazdy a zjazdy. Obsahuje dvojicu jazdných prúdov, jeden odstavný prúd, dopravné značenie a na okruhu nechýba ani kilometer dlhá rovinka. „Od polovice roku 2023 bude nové testovacie centrum fungovať spolu s existujúcimi testovacími centrami BMW v Aschheime pri Mníchove, Miramase vo Francúzsku a Arjeplogu vo Švédsku,“ vysvetlil Andreas Heb, projektový manažér BMW zodpovedný za testovacie centrum v Sokolove.

BMW - testovacie centrum v Českej republike
BMW - testovacie centrum v Českej republike
+17BMW - testovacie centrum v Českej republike

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #autonómne riadenie #autonómne autá #testovacie centrum
Články podľa značiek