Čínska automobilka BYD: Do Európy privážame tri nové elektromobily!

BYD patrí k najväčším predajcom elektromobilov na svete. V Európe si to chce "rozdať" s takými výrobcami, ako je koncern VW alebo Hyundai/Kia.

31.08.2022 10:00
byd tang Foto:
Veľké SUV Tang sa v Nórsku predáva od septembra 2021. Má pohon 4x4 a 86 kWh batériu, ktorá ponúka dojazd 400 km v kombinovanom režime podľa WLTP.
debata (1)

Čínska automobilka BYD, jeden z najväčších svetových výrobcov elektromobilov, sa tento rok rozhodla výraznejšie sa etablovať na európskom trhu – ako inak s elektrickými autami. Konkrétne ide o kompaktný crossover Atto 3, veľké SUV Tang a sedan vyššej triedy Han.

BYD začal predávať Tang na pilotnej báze v Nórsku už v auguste minulého roku. Teraz chystá veľkú expanziu a Tang začne už v septembri predávať v Belgicku, Dánsku, Holandsku, Švédsku a tiež v Izraeli. Druhá fáza rozširovania predaja začne ešte pred koncom roka a bude zahŕňať najväčšie európske trhy: Nemecko, Francúzsko a Spojené kráľovstvo.

Atto 3 by sa malo stať v Európe elektrickým... Foto: BYD
BYD Atto 3 Atto 3 by sa malo stať v Európe elektrickým bestsellerom.

Spoločnosť túto stratégiu oznámila pred pár dňami v holandskom Haagu. Zatiaľ neboli zverejnené žiadne ceny pre Atto 3 alebo Han a ani predajné ciele. BYD uviedol, že na informácie bude štedrejší v októbri na autosalóne v Paríži, kde budú vystavené všetky tri modely.

Vedúci predstavitelia automobilky BYD chcú značku pozicionovať ako „cenovo dostupnú prémiu“. Sedemmiestny Tang s pohonom 4×4 a výkonom úctyhodných 380 kW stojí v Nórsku v prepočte 64 000 eur, zatiaľ čo plne elektrické SUV BMW iX s výkonom 240 kW tam začína na sume 86 500 eur.

geely Čítajte viac Číňania už európske automobilky nepotrebujú. Skôr Európa sa začína báť čínskych značiek

Európskym bestsellerom by sa však malo stať Atto 3, postavené na novej platforme s označením e-Platforma 3.0. Jej súčasťou je tepelné čerpadlo a elektrickú hnaciu sústavu, ktorá integruje motor, menič, výkonovú elektroniku a palubnú nabíjačku. Cena čínskej verzie Atto 3 s názvom Yuan Plus začína v prepočte na sume približne 22 500 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #čínske autá #elektromobilita #BYD #predaj elektromobilov #Tang
Články podľa značiek