Aj Ford vyvíja projektorové svetlá. Premietať budú symboly

Nová technológia, ktorá sa zatiaľ objavila len v prémiových modeloch, by mohla zamieriť nižšie.

02.09.2022 12:00
debata
Premietanie dopravných značiek priamo na... Foto: Ford
Ford - projektorové svetlá 2022 Premietanie dopravných značiek priamo na vozovku pred autom by zabránilo prehliadnutiu dôležitých značiek.

Svetlá, ktoré dokážu premietať symboly priamo na asfalt, nie sú až takou novinkou. Takúto technológiu už má Mercedes-Benz alebo Audi, no jej rozšíreniu bráni legislatíva a vysoká cena. Aj preto sa objavili, i keď nie so všetkými odblokovanými funkciami, výlučne v prémiových modeloch najvyšších tried. Ford si však myslí, že svetlá, ktoré pripomínajú skôr čiernobiely projektor s vysokým rozlíšením, sa zakrátko presadia aj v mainstreamovom segmente. Preto ich vyvíja a testuje. V čom je výhoda?

Ford Bronco Heritage Edition - 2022 Čítajte viac Ford Bronco: Nostalgická edícia spomína na 60. roky

Ak by sa symboly navigácie, rýchlostných limitov, zákazových značiek či dokonca informácie o počasí zobrazovali priamo na ceste pred vozidlom, nemusel by vodič vôbec odpútať zrak z vozovky. Takéto riešenie by bolo ešte efektívnejšie ako head-up displeje, ktoré si predsa len vyžadujú mierne preostrenie zraku alebo niekomu prekážajú vo výhľade. To by bol veľký prínos pre bezpečnosť. Štatistiky totiž uvádzajú, že práve v noci prichádza až k 40 % havárií, hoci premávka je nepomerne redšia. Riziko sa pritom zvyšuje pri každom odpútaní zraku od cesty.

Vločka na ceste môže varovať pred neviditeľnou... Foto: Ford
Ford - projektorové svetlá 2022 Vločka na ceste môže varovať pred neviditeľnou námrazou.

Auto, ktoré ide rýchlosťou 90 km/h, prejde za sekundu až 25 metrov, čo znamená, že i krátky pohľad na navigáciu môže predstavovať 10 „slepých“ metrov alebo prehliadnutie dopravnej značky. Premietanie symbolov na vozovku by však bolo prínosom aj pre iných účastníkov premávky. Napríklad premietnutím priechodu na vozovku. K ďalším aplikáciám patrí zobrazenie jazdnej stopy, po ktorej má ísť vodič, aby sa vyhol cyklistovi s bezpečným odstupom. No a v neposlednom rade by mohli symboly signalizovať námrazu na ceste alebo varovanie pred snežením.

Ford - Geofencing Speed Limit Control 2022 Čítajte viac Ford vyvíja obmedzovač rýchlosti novej generácie

Prepojenie s navigáciou by zas prinieslo napríklad zobrazenie blížiacich sa zákrut, ale aj pokynov pre odbočenie. „To, čo sa začalo ako hra s projektorovým svetlom a prázdnou stenou, by mohlo posunúť svetelné technológie na úplne novú úroveň. Teraz je tu potenciál urobiť oveľa viac než len osvietiť cestu pred autom. Vodič by mohol získavať dôležité informácie bez toho, aby musel spustiť oči z cesty,“ povedal Lars Junker, šéf Fordu pre softvér pokročilých asistenčných systémov. Zatiaľ však neprezradil, v ktorom modeli by mohli mať nové svetlá premiéru.

Ford - projektorové svetlá 2022
Ford - projektorové svetlá 2022
+2Ford - projektorové svetlá 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #bezpečnosť cestnej premávky #bezpečnosť áut #projektorové svetlá
Články podľa značiek