Toto je nová móda v boji proti SUV. Aktivisti nelenia

Už niekoľko rokov sme svedkami boja klimatických aktivistov proti autám typu SUV. Najnovšie prišli s novou "zbraňou". Vypúšťanie pneumatík športovo-úžitkovým autám sa šíri Európou rýchlosťou blesku.

05.09.2022 16:00
debata (18)
Novou módou v boji proti SUV je vypúšťanie ich... Foto: The Tyre Extinguishers
Boj proti SUV - vypúšťanie pneumatík Novou módou v boji proti SUV je vypúšťanie ich pneumatík. Hnutie nabralo celosvetové rozmery.

Klimatická kríza vyústila nielen do zákazov vjazdu naftových áut do centier niektorých miest či chystaného zákazu predaja áut so spaľovacími motormi. Množia sa aj rôzne formy boja proti autám typu SUV zo strany ekologických aktivistov. Pamätáte si ešte na obsadenie autosalónu vo Frankfurte nad Mohanom, blokovanie ciest či oblievanie áut farbou na autosalóne v Bruseli? Alebo na rozdávanie falošných pokút majiteľom SUV? Tam to ale neskončilo. Ochrancovia planéty prišli s ďalšou formou protestov, ktoré majú ľudí odradiť od kúpy športovo-úžitkových áut. Tie majú byť podľa nich amorálne, pretože sú veľké, ťažké a spotrebujú viac paliva, ako menšie autá. Navyše ich považujú za nebezpečné v uliciach miest, pretože predstavujú hrozbou pre chodcov a iných účastníkov cestnej premávky.

Okrem "darčeku" v podobe... Foto: The Tyre Extinguishers
Boj proti SUV - vypúšťanie pneumatík Okrem "darčeku" v podobe vypustených pneumatík, dostávajú majitelia SUV aj odkaz s dôvodom, prečo sa tak stalo.

Nová forma boja proti SUV má podobu vypúšťania pneumatík na zaparkovaných autách. Väčšinou tento akt sprevádza odkaz za stieračom s upozornením, že SUV sú druhým najväčším zdrojom zvýšenia emisií CO2 v doprave v poslednej dekáde a preto bolo konkrétne SUV „odzbrojené“ vypustením pneumatík. Zároveň aktivisti upozornia, že vozidlo nebolo poškodené, kým ono samo poškodzuje planétu, ktorú zdieľame všetci spoločne. Nejde o ojedinelé akty zamerané proti SUV. Začalo to v Londýne, no v súčasnosti si už hnutie hovorí The Tyre Extinguishers a pôsobí v Kanade, USA, Švédsku, Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, Holandsku, Belgicku a dokonca na Novom Zélande. Je asi len otázkou času, kedy sa dostane aj k nám.

Občas dochádza j k poškodeniam karosérie.... Foto: The Tyre Extinguishers
Boj proti SUV - vypúšťanie pneumatík Občas dochádza j k poškodeniam karosérie. Napríkald takýmto odkazom vyrytým v laku.

Objavujú sa však aj radikálnejšie formy. V Belgicku si majitelia niektorých SUV našli autá s prerezanými pneumatikami či poškriabaným lakom. A hoci ide v tomto prípade o trestný čin, aktivisti z The Tyre Extinguishers sa k takémuto konaniu zvyknú prihlásiť na svojom twitterovom účte. Zároveň však členovia hnutia upozorňujú, že tým nechcú nabádať ostatných k podobným praktikám a že vypúšťanie pneumatík považujú za dostatočné. Komické ale je, že občas si nájdu auto bez vzduchu v pneumatikách aj majitelia hybridných či dokonca čisto elektrických SUV. Nenávisť k týmto autám však rozhodne nezdieľajú zákazníci. SUV idú totiž doslova na dračku. V súčasnosti sa registrácie áut so zvýšeným podvozkom prehupli cez 50 %.

Skoda-Superb Scout (2020) Čítajte viac SUV takmer zlikvidovali autá strednej triedy. Toto je 20 najpredávanejších Viac ako každé druhé nové predané auto teda spadá do tejto kategórie. A aj to má svoju logiku. SUV sú oveľa univerzálnejšie, pohodlnejšie a pre posádku bezpečnejšie. Je teda otázne, kto má pravdu, najmä ak nie každé SUV musí nutne predstavovať pohromu pre klímu a chodcov. Na trhu je veľa malých áut tohto typu s dĺžkou okolo štyroch metrov s malými motormi, prípadne mild-hybridným, alebo plug-in hybridným pohonom. Ak je takéto auto jediným autom v rodine a majiteľ ho používa aj na pracovné účely, nemusel by mať pocit, že chce pre svoj komfort zničiť planétu a prenechať ju svojim deťom v apokalyptickom stave. Dvoj- až troj-tonové elektromobily, ktoré vytvárajú obrovskú emisnú stopu už počas výroby, a s „jedovatými“ batériami v podvozku, na tom totiž zatiaľ nie sú oveľa lepšie.
Boj proti SUV - vypúšťanie pneumatík
Boj proti SUV - vypúšťanie pneumatík
+2Boj proti SUV - vypúšťanie pneumatík

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #aktivisti #SUV #klimatická kríza #ekoaktivisti
Články podľa značiek