Škoda Fabia: Tá nová bude už len elektrická. O koľko zdražie?

Súčasná generácia Fabie je poslednou so spaľovacím motorom. Tá ďalšia ho zamení za batérie. Šéf Škody sľubuje, že jej cena bude podobná tej súčasnej. Máme však byť veľmi trpezliví.

07.09.2022 16:00
debata (8)
Nástupkyňa Fabie dostane už len elektrický... Foto: Škoda-Auto
Škoda Fabia Monte Carlo - 2022 Nástupkyňa Fabie dostane už len elektrický pohon. A možno sa zmení na crossover.

Počas premiéry elektrického konceptu Vision 7S sme sa dozvedeli čo-to aj o budúcich plánoch mladoboleslavskej automobilky. Napríklad o tom, že do roku 2026 dorazia na trh tri nové elektromobily. Tým najväčším bude sériová verzia štúdie 7S, potom elektrický pendant Karoqu a ešte jeden menší elektromobil. Bude to ale nástupca Fabie? To asi nie, pretože súčasná Fabia prišla na trh len vlani, takže na striedanie stráží, a už vôbec nie technológie, to ani v roku 2026 ešte nevyzerá. Klaus Zellmer, ktorý prevzal opraty v automobilke len v auguste, pre magazín Autocar prezradil, že nová Fabia presedlá na čisto elektrický pohon. A to môže byť problém.

Škoda Vision 7S - 2022 Čítajte viac Škoda mení logo. Ide o najväčšiu zmenu za 30 rokov!

Fabia je momentálne najlacnejším modelom Škody, ale s batériami v podlahe by o túto pozíciu mohla ľahko prísť. „Najväčšou výzvou v súčasnosti sú náklady na výrobu batériových áut, najmä pri autách veľkosti Fabie,“ priznal Zellmer. A dodal, že budeme musieť byť „trpezliví“. To znamená, že nová elektrická Fabia príde až vtedy, keď cena elektrickej technológie klesne natoľko, aby bola rovnako dostupná ako súčasná Fabia so spaľovacími motormi. Odhaduje sa, že by to malo byť koncom dekády a že Fabia by bola jedným z posledných modelov koncernu VW na platforme MEB pred príchodom novej platformy SSP.

Škoda Vision 7S - 2022 Čítajte viac Škoda Vision 7S: Toto auto zmení celú 'škodovku'. Na nabitie prejde 600 km!

V podstate ide o podobný recept, aký Škoda, zvlášť Fabia, úspešne využívala v minulosti. Použila overenú a dávno zaplatenú technológiu a k nej čosi pridala. Aj vďaka tomu si mohla udržať relatívne nízke ceny. Či sa to podarí aj nástupkyni, ukáže až čas. Zatiaľ vieme len toľko, že koncern VW, ktorý mal v pláne priviesť na svet „lacný“ elektromobil v cene 20 000 eur, už túto hranicu zvýšil. Aj kvôli rastúcim cenám surovín potrebných na výrobu batérií. Možno aj preto sa šepká o tom, že nová Fabia vlastne ani nebude Fabiou. Môže zmeniť meno, a navyše sa z nej môže stať crossover. To by zvýšenú cenu oproti súčasnosti dokázalo z časti ospravedlniť.

Škoda Vision 7S Čítajte viac Škoda Vision 7S exkluzívne! Stretli sme sa s ňou ešte pred premiérou

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Fabia #Škoda-Auto
Články podľa značiek