Ferrari Purosangue: Kontroverzný 'žrebec' prezradil dátum premiéry

Prvé SUV z Maranella sa predstaví už na budúci týždeň. Pôjde o najvýznamnejšiu novinku Ferrari posledných desaťročí.

08.09.2022 14:00
debata
Snímka zverejnená na Twitteri odhaľuje dátum... Foto: Ferrari
Ferrari Purosangue - 2022 Snímka zverejnená na Twitteri odhaľuje dátum premiéry Purosangue. Stane sa tak 13. septembra.

Kultová talianska automobilka zverejnila na Twitteri dátum premiéry svojho prvého SUV. Svetu sa predstaví už na budúci týždeň – presne 13. septembra. Je to asi štyri roky po tom, čo sa objavili správy o takomto zámere. Pôvodne totiž Ferrari vylučovalo, že by postavilo konkurenta pre Aston Martin DBX, Lamborghini Urus, Porsche Cayenne či Bentley Bentayga. Lenže ignorovať boom športovo-úžitkových áut už ďalej nešlo. A tak vznikol Purosangue. Ten ale nemá byť priamym súperom, ale oveľa exkluzívnejším tovarom.

Ferrari Purosangue - testovacie prototypy 2022 Čítajte viac Ferrari Purosangue: Extrém medzi SUV sa predvádza v kamufláži

Samotné Ferrari o ňom hovorí ako o FUV, teda Ferrari Utility Vehicle. Na základe dávnejšie uniknutých snímok testovacích prototypov s kamuflážou bolo jasné, že pôjde skôr o zvýšené GT, akési praktickejšie a univerzálnejšie Ferrari so štyrmi dverami. Navyše, Purosangue nemá byť bestsellerom značky. Tvoriť bude len 20 % odbytu, čo je neporovnateľne menej v porovnaní s Urusom alebo Ceayenne. Pritom by to nebol problém. Ako povedal šéf marketingu Ferrari Enrico Galliera, automobilka má už dnes na stole záväzné objednávky.

Ferrari Purosangue bude viac zvýšeným GT, ako... Foto: Youtube
Ferrari Purosangue - testovacie prototypy 2022 Ferrari Purosangue bude viac zvýšeným GT, ako pravoverným SUV. Aj preto o ňom Ferrari hovorí ako o FUV - Ferrari Utiliti Vehicles.

Prečo však Ferrari odmieta väčší odbyt? Dané je to snahou chrániť imidž značky ako výrobcu superšportových áut. SUV, nech sú akokoľvek dokonalé, nimi nikdy nebudú. Môže za to vyššie ťažisko aj vyššia hmotnosť, vlastnosti zakotvené priamo v ich DNA. Ferrari teda nemá záujem, aby najčastejšie vídaným reprezentantom značky bol práve Purosangue. Pripomeňme, že 4-miestnu novinku má poháňať 12-valcový atmosférický motor, čo bude ďalší z jeho unikátov. Chýbať nemá pohon oboch náprav ani pneumatické odpruženie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #Ferrai Purosangue
Články podľa značiek