Sen o lacnom jazdení elektromobilmi sa rozplýva. A nielen v Nemecku

Ceny elektriny v Nemecku prudko rastú, nabíjanie elektromobilov sa predražuje. Prevádzkovatelia veľkých nabíjacích sietí sa k cenám do budúcna vyjadrovať nechcú.

09.09.2022 16:00
Elektromobily Foto:
K cenám nabíjania elektromobilov v najbližších mesiacoch sa prevádzkovatelia veľkých sietí v Nemecku nechcú vyjadrovať.
debata (61)

Vyzerá to tak, že sen o lacnom jazdení elektromobilmi v porovnaní s autami so spaľovacími motormi sa v Nemecku aspoň dočasne rozplýva. A môže za to extrémne zvýšenie cien elektriny, ktoré nabíjanie predražuje, nehovoriac už o výrazne vyšších nadobúdacích nákladoch pri kúpe elektromobilu v porovnaní s podobným autom so spaľovacím motorom.

Tarify rastú

Štúdia nemeckého portálu na porovnávanie cien Verifox naznačuje, že tarify za elektrinu sa v najbližších mesiacoch pre nemecké domácnosti zvýšia v priemere o 25 percent. Pre trojčlennú domácnosť so spotrebou 4 000 kilowatthodín to znamená priemerný ročný nárast o 311 eur. A situácia sa bude v najbližších mesiacoch skôr zhoršovať.

Veľkoobchodné ceny na lipskej energetickej burze totiž na konci minulého týždňa vyskočili na rekordných 319 eur za jednu MWh s dodávkou v roku 2023. Znamená to, že prichádza k enormnému zdraženiu, v dôsledku ktorého jedna kilowatthodina vychádza na viac ako 31 eurocentov. Ešte v júni pritom stála 22 centov – od začiatku roku vzrástli ceny energie o o 310 percent. A tieto ceny sa, rovnako ako predošlé zvýšenie veľkoobchodných cien elektriny premietne aj do maloobchodných ci­en.

NAF - test dojazdu elektromobilov Čítajte viac Toto je reálna spotreba 72 elektromobilov. Zmapoval ju Holanďan

Zvýšenie cien pre domácnosti tak výrazne zasiahne aj majiteľov elektromobilov, ktorí ich nabíjajú doma pomocou wall-boxov a samozrejme sa už premieta aj do sadzieb na verejných nabíjacích miestach. Vyzerá to tak, že v Nemecku (aspoň dočasne) skončil sen o lacnom jazdení elektromobilmi.

Priemerná spotreba desiatich modelov elektromobilov, ktoré boli v roku 2020 najčastejšie registrované, bola 19 kilowatthodín (kWh) na 100 km. Pri priemernej cene elektriny 45 centov/kWh (taká by v Nemecku najbližších mesiacoch mala byť podľa Thorstena Storcka, experta na energie z portálu Verivox) sú to aktuálne náklady 8,55 eura na sto kilometrov. Treba povedať, že v tomto prípade je reč o najlacnejšej forme nabíjania – teda doma z wall-boxov.

Nafta stála v Nemecku v auguste v priemere 1,97 eura za liter. Ak by sme rátali s priemernou spotrebou 5 litrov, tak sto kilometrov vyjde Nemca s naftovým autom približne 9,85 eura. Pri priemernej spotrebe benzínu 6,5 litra na sto kilometrov a augustovej priemernej cene 95-oktánového benzínu 1,80 eura vyjde sto kilometrov 11,7 eura.

Nikto sa k cenám nechce vyjadrovať

Prevádzkovatelia verejných nabíjacích sietí v Nemecku zatiaľ nejaké zdraženie neplánujú, no všetci bez výnimky odpovedajú vyhýbavo s odvolaním sa na vyššie spomínaný turbulentný vývoj na trhu s elektrickou energiou a rast taríf v najbližších mesiacoch nevylučujú.

Efektivita elektromobilov Čítajte viac Diaľnica je pre elektromobily stále 'smrť'. Takto klame 36 z nich!

Ceny pri rýchlonabíjaní sa v Nemecku aktuálne pohybujú okolo 55 až 60 centov za kWH, v najdrahších sieťach je to 70 až 80 centov za kWH. Pri cene 60 centov vás s priemernou spotrebou 19 kWh vyjde 100 elektrických kilometrov 11,4 eura a pri cene 80 centov by to teoreticky bolo až 15,2 eura. A to sú „čísla“ plne porovnateľné s nákladmi na palivá aj pri súčasných vysokých cenách nafty a benzínu.

Podobný vývoj možno očakávať vo všetkých krajinách Európy a aktuálne si asi nikto netrúfne predpovedať, koľko bude stáť pre maloodberateľov jedna kWh ani o pár týždňov, nieto ešte o pár mesiacov. Sami sme zvedaví, ako tento vývoj zapôsobí na trh s autami a akým spôsobom sa rast cien energií odrazí na ochote ľudí priplatiť si za elektromobil a čo to urobí s cenami spaľovacích áut.

Rast cien elektrickej energie a aktuálna nevypočítateľná situácia z hľadiska kalkulovania nákladov na ich vlastnenie však elektromobilom na popularite rozhodne nepridávajú. V Nemecku a ani nikde inde v Európe.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny elektriny #nabíjanie elektromobilov #nabíjacia infraštruktúra #cena za kWh
Články podľa značiek