Tipnite si, kto v Európe vyrába najviac bicyklov. Holanďania to nie sú

Medzi 10 najväčších producentov bicyklov v Európe patrí napríklad aj Česko. Najväčšia fabrika sa tam však stala nedávno obeťou bicyklovej "lúpeže storočia".

28.09.2022 15:00
Bicykel / Bike / Cyklista / Foto: ,
Európskou bicyklovou veľmocou je aj Rumunsko.
debata (4)

Popularita bicyklov ako alternatívneho a ekologického dopravného prostriedku narastá a úmerne s tým sa zvyšuje aj ich výroba. V rámci Európskej únie (EÚ) sa v roku 2021 medziročne zvýšila až o 11 percent. V reči konkrétnych čísiel to znamená 13,5 milióna vyrobených bicyklov.

Najväčší európski výrobcovia bicyklov vás možno prekvapia a Holandsko medzi nimi nefiguruje. „Bicyklovými kráľmi“ sú podľa najnovších dát, zverejnených EuroStatom dve krajiny – Portugalsko, kde sa ich vyrobilo takmer 2,9 milióna a pre niekoho možno prekvapivo aj Rumunsko, kde sa ich vyrobilo približne 2,5 milióna kusov. (Rumunsko do EuroStatu neposiela oficiálne údaje, počet je prebratý z ich domácej štatistiky).

zväčšiť Toto sú najväčší výrobcovia bicyklov v Európe. Foto: Eurostat
predaj bicykov Toto sú najväčší výrobcovia bicyklov v Európe.

Vyše jedného milióna bicyklov sa ešte minulý rok vyrobilo v Taliansku, Nemecku a Poľsku. Ďalšie krajiny potom nasledujú s výrazným odstupom. K európskym lídrom vo výrobe bicyklov patria aj naši západní susedia. V Česku sa ich vyrobilo takmer 336-tisíc, čo značí 8. priečku v Európe, tesne pred deviatym Holandskom.

Česko, presnejšie kopřivnického fabrika spoločnosti Bike Fun International, patriacej k najväčším výrobcom bicyklov na svete sa môže pochváliť „bicyklovou lúpežou storočia“. Z kamiónu, ktorý do nej putoval boli v Nemecku absolútne profesionálnym spôsobom odcudzené drahé komponenty (prevažne značky Shimano) za neuveriteľných 10 miliónov eur. Viac sme o tejto kauze písali v nasledujúcom článku:

bikefun Čítajte viac Lúpež storočia: Čechom ukradli bicyklové komponenty za 250 miliónov korún!

A ako dopadlo Slovensko? To nevieme, pretože rovnako ako Rakúsko, Slovinsko a Lotyšsko dáta o predaji bicyklov európskym štatistikom neposkytuje.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #eurostat #bicykle #výroba bicyklov #predaj bicyklov
Články podľa značiek